Zaharova: Šokantno što Zapad incident u Belorusiji smatra šokantnim

Svet 24. maj 202111:59 > 15:4831 komentara
Izvor: ONLINER.BY / AFP

Rusija je ocenila da su "šokantne" optužbe Zapada na račun Minska vezane za preusmeravanje aviona u kojem je bio beloruski opozicioni aktivista i novinar Roman Protasevič. 

„Šokantno je to što Zapad incident sa beloruskim vazdušnim prostorom smatra šokantnim“, navela je na Fejsbuku portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da su zapadne države u prošlosti osuđivane za „otmice, prinudna sletanja aviona i nezakonita hapšenja“.

Lideri EU i NATO su osudili postupak beloruskih vlasti koje su uhapsile Protaseviča, putnika aviona preusmerenog za Minsk, zbog navodne pretnje bombom.

Povezane vesti

Evropska diplomatska služba pozvala je beloruskog ambasadora pri EU da mu prenese osudu evropskih institucija i zemalja članica Unije posle „nedopustivog“ preusmeravanja putničkog aviona u Minsk i hapšenja beloruskog opozicionara koji je bio na tom letu, navodi se u saopštenju EU objavljenom.

Na samitu evropske dvadesetsedmorice danas bi trebalo da se razgovara o novim sankcijama protiv vlasti beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka posle tog incidenta.

Kabinet predsednika Belorusije je saopštio da je lično Aleksandar Lukašenko naredio da lovac MiG-29 otprati do aerodroma u Minsku avion kompanije Rajaner, koji je leteo od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa. Protasevič je uhapšen na aerodromu u Minsku.

Protasevič je suosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informaciju među protivnicima predsednika Lukašenka.

Protaseviču, koji je ranije pobegao iz Belorusije u Poljsku, preti kazna zatvora do 15 godina.

Komentari

Vaš komentar