Zaharova: Spremni smo na svaku situaciju sa SAD, pa i prekid diplomatskih odnosa

Svet 02. avg 202215:11 11 komentara
Reuters/Evgenia Novozhenina/Pool

Rusija je spremna na svaki razvoj situacije u odnosima sa SAD i, ukoliko Vašington odluči da prekine diplomatske odnose, Moskva će to preživeti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poziv američkog Senata da proglasiti Rusiju državom sponzorom terorizma.

„Američki zakonodavci, uključujući leteću predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, očigledno su prošli kroz sva raspoloživa sredstva za sankcije u antiruskoj histeriji, što se uglavnom pokazalo kao neefikasno i već su počeli da razvijaju, po njihovom mišljenju, moćno oružje poput proglašavanja Moskve sponzorom terorizma. Moraju da znaju – spremni smo na bilo kakav razvoj situacije i ako Vašington odluči da potpuno prekine odnose sa Moskvom, mi ćemo preživeti“, rekla je Zaharova, preneo je Tass.

Pročitajte još

Logičan rezultat takvog koraka mogao bi biti prekid diplomatskih odnosa, dodala je, „nakon čega Vašington rizikuje da konačno pređe tačku bez povratka sa svim posledicama koje iz toga proizilaze“.

Prema njenim rečima, SAD nisu sposobne da se obračunaju sa režimima koje Amerikanci nazivaju terorističkim.

Senat SAD je 27. jula usvojio rezoluciju, kojom poziva Stejt department da označi Rusiju kao državu sponzora terorizma. U dokumentu se događaji u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini navode kao argumenti za takvu odluku. Ranije je Kijev apelovao na Vašington da na listu uvrsti Rusiju.

Na listi sponzora terorizma mogu se naći i države koje su, po mišljenju Vašingtona, „u više navrata podržavale akte međunarodnog terorizma“. Grupa kongresmena obe stranke je 28. jula objavila da namerava da podnese sličan dokument Predstavničkom domu, navodi ruska agencija.

Komentari (11)

Vidi sve komentare