Zakazano prvo ročište na suđenju Trampu, advokat najavio „agresivnu odbranu“

Svet 31. mar 202318:29 > 19:17 27 komentara
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Prvo ročište u predmetu koji je država pokrenula protiv američkog predsednika Donalda Trampa zakazano je u sudu u Njujorku za 4. april u 14:15 časova po lokalnom vremenu.

Njegov advokat Džoe Tokopina rekao je za ABC njuz da Trampu neće biti stavljene lisice kada bude dolazio u sud, prenosi BBC.

Ući ćemo tamo, Tramp će se izjasniti da nije kriv i počećemo razgovarati o podnošenju zahteva u vezi sa pravnom održivosti ovog slučaja, i to ćemo uraditi odmah i vrlo agresivno, kazao je Tokopina.

Povezane vesti

Tramp je prvi aktuelni ili bivši predsednik SAD protiv koga se vodi krivični postupak, a tužilaštvo ga tereti zbog nezakonitog plaćanja 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels, kako uoči izbora 2016. godine ne bi govorila o odnosu s njim.

Ta vrsta tajnih isplata novca po američkom zakonu nije nezakonita, ali tužioci pokušavaju da dokažu da je Tramp falsifikovao poslovnu evidenciju da bi izvršio tu uplatu, što je u državi Njujork nedozvoljeno.

Tužioci takođe procenjuju da li je Tramp prekršio zakone o finansiranju kampanje, pošto su isplate izvršene neposredno pre predsedničkih izbora, što bi bilo mnogo ozbiljnije krivično delo za koje može da se izrekne višegodišnja zatvorska kazna.

Kazna za pogrešno vođenje poslovne evidencije može biti zatvorska kazna kraća od godinu dana, društveno koristan rad, novčana ili uslovna kazna.

Komentari (27)

Vidi sve komentare