Uginuo kit beluga koji je izvučen iz Sene

Svet 10. avg 202209:41 > 12:191 komentar
Reuters/ Benoit Tessier

Kit beluga koji je u sredu rano ujutru izvučen iz Sene u Francuskoj uginuo je, uprkos misiji sa ciljem njegovog spasavanja, saopštile su lokalne vlasti. Vađenje kita teškog 800 kilograma trajalo je šest sati.

Pročitajte još:

„Uprkos spasilačkoj operaciji bez presedana za belugu, s tugom saopštavamo vest o smrti kita“, naveo je na „Tviteru“ prefekt francuskog departmana Kelvedos.

Potpuno bela beluga preplivala je skoro pola puta do Pariza pre nego što su je lokalne vlasti zatvorile u veliki sistem brana. On je kamionom prevezen do obalskog grada Ujstreama u Normandiji, gde je trebalo da bude vraćen u more.

Uprkos uspehu prve faze operacije spasavanja, lokalni zvaničnici su sumnjali u njen uspeh i preživljavanje kita, koji bi u normalnom stanju trebalo da bude težak oko 1.200 kilograma.

Reuters/ Benoit Tessier

„Veterinari nisu nužno optimistični u pogledu zdravlja beluge“, rekla je ranije danas Izabele Dorlija-Puze, glavna sekretarka prefekture Eure, za BFM TV.

„Užasno je mršav za belugu i to ne sluti na dobro za njegov srednjoročni životni vek“, dodala je ona.

Krajem maja teško bolesna orka preplivala je desetine milja uz Senu i uginula prirodnom smrću nakon što su propali pokušaji da se vrati u more.

Komentari

Vaš komentar