Zapad pozdravio sporazum o izvozu ukrajinskog žita: Moskva da se drži dogovora

Svet 22. jul 202221:372 komentara
REUTERS/Umit Bektas

Visoki zvaničnici Evropske unije, Sjedinjenih Država i Grupe 7 pozdravili su sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita, postignut u Istanbulu između Rusije i Ukrajine, i poručili da će pomno pratiti da li se Moskva pridržava dogovorenog.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da taj dogovor može biti od koristi milionima ljudi širom sveta.

Povezane vesti

„Striktno sprovođenje dogovora sada je od najveće važnosti da bi ovo uspelo“, dodao je.

Kako prenosi Hina, šef evropske diplomatije Žozep Borel pozdravio je „sporazum iz Istanbula kao korak u dobrom smeru“ prema deblokadi izvoza ukrajinskog žita.

Ocenio je da je to ključna etapa u prevladavanju globalne nesigurnosti u vezi hrane.

„Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu ostavila je milione u opasnosti od gladi“, rekao je Borel.

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je da će G7 pomno pratiti sprovođenje sporazuma, da Ukrajina ne bi bila izložena „dodatnom riziku od napada Rusije“.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild poručila je da će SAD raditi na tome da se Rusija pridržava sporazuma.

Šef kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta Džejms O’Brajan izjavio je da će Vašington zahtevati od Pekinga da prestane sa gomilanjem žitarica i da više donira radi zadovoljavanja globalnih humanitarnih potreba.

Ranije danas u Istambulu su, uz prisustvo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i generalnog sekretara UN Antonija Guterša, ukrajinska i ruska strana potpisale dva sporazuma, kojima se UN uključuju u ukidanje različitih ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta i definiše izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina.

Komentari

Vaš komentar