Zapaljeni centar za vakcinaciju i lokalna sanitarna inspekcija u Poljskoj

Svet 02. avg 202111:053 komentara
Hitna pomoć, policija, rotacija
Izvor: Shutterstock

Nepoznati počinioci zapalili su noćas u Zamošću na jugoistoku Poljske mobilni centar za vakcinaciju protiv kovida-19 i podmetnuli požar u sedište lokalne sanitarne inspekcije.

„Ponovo se ove noći dogodio banditski napad u Zamošću gde su zapalili državnu sanitarno-epidemiološku stanicu i centar za vakcinaciju. Vakcinacija je ta brana, barijera pred kovidom-19. Neuobičajeno strogo ćemo pristupati takvim napadima“, kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Na konferenciji za novinare sa šefom poljske policije Jaroslavom Simčikom premijer Moravjecki najavio je nula tolerancije, krivično gonjenje i surove kazne u svim tim nasilnim napadima antivakcinaša koji su u Poljskoj učestali poslednjih dana.

„Već nakon napada u Grođisku Mazovjeckom svim regionalnim komandama policije naređeno je pojačaju obezbeđenje centara za vakcinaciju“, kazao je šef poljske policije.

Krajem jula u Gdinji na severu Poljske poljski antivakcinaši napali su autobus koji služi kao mobilni centar za vakcinaciju, a nekoliko dana ranije u Grodjisku Mazovjeckom u Centralnoj Poljskoj dve osobe su povređene kada su antivakcinaši napali osoblje lokalnog centra za vakcinaciju i ljude koji su došli da se vakcinišu i upustili se u tuču sa obezbeđenjem.

Agresivne i nasilne napade na centre za vakcinaciju u Poljskoj predvodi antivakcinaški pokret Poljske žute košulje koji tvrdi da se bori za slobodu svih Poljaka od vakcina ali i od poreza, a do ovih nasilnih napada pojavljivali su se najčešće na manifestacijama na kojima postoji i mogućnost vakcinacije da ubeđuju ljude da vlada sa njima opasno eksperimentiše kao nacistički doktor Mengele.

Pre nedelju dana pokušali su da ometu konferenciju za novinare poljskog ministra zdravlja Adama Njeđelskog.

„Nažalost, moramo da računamo na to da su takve pojave u porastu, ali pamtite, nas je mnogo više i ne dozvolimo da nas nadglasa malobrojna grupa antivakcinaša. Zapamtite 25. jul kao datum kada je prvi put ta virtualna mržnja antivakcinaša prešla u autentično fizičko nasilje“, kazao je tada ministar.

Komentari

Vaš komentar