Započela evakuacija stanovništva u Ukrajini, pljušte međusobne optužbe

Svet 18. feb 202219:4344 komentara

Ne smiruje se rusko-ukrajinska kriza. Ruski predsednik Putin tvrdi da se masovno krše ljudska prava stanovnika istočne Ukrajine koji govore ruski, a iz pobunjenih pokrajina započela je evakuacija stanovništva. Amerika, pak, navodi da Rusija sprovodi najmasovniju mobilizaciju u Europi od Drugog svetskog rata i da se broj ruskih vojnika duž ukrajinske granice popeo na 190.000.

Donjeckom odjekuju sirene. Proruski separatisti u Ukrajini spremaju autobuse za evakuaciju stanovnika iz dvaju otcepljenih regija u Rusiju, posle učestalih artiljeriskih napada sa ukrajinske strane. Nešto pre sedam sati po lokalnom vremenu u centru Donjecka, odjeknula je jaka eksplozija.

„Prema dogovoru sa Ruskom Federacijom, da bi se sprečilo stradanje civila, pozivam sve koji nemaju mobilizacijski raspored, da krenu prema Rusiji što pre“, naveo je predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin.

Povezane vesti

Ukrajinska strana optužuje pobenjenike za granatiranje civilnih objekata i narušavanje primirja. Strah od rata, za koji bi inicijalna kapisla mogli da budu brojni incidenti i gomilanje vojske sa obe strane granice – sve je veći.

„Situacija na istoku Ukrajine, po mom mišljenju, znači da bi mogla početi direktna agresija Rusije. To neće biti jednostavno ponavljanje događaja iz 2014. godine, već nešto veće“, smatra Oleh Ovčinikov, stanovnik Kijeva.

Predsednik Putin je lično naredio ministru za vanredne situacije da iz Rostova komanduje akcijom evakuacije. Istovremeno ruski predsednik je u društvu svog beloruskog kolege Lukašenka, najavio za subotu veliku vojnu vežbu u kojoj će se simulirati nuklearni napad.

„Kijev odbija direktni dijalog s Donjeckom i Luganskom, potkopava sporazume o uvođenju promena u Ustav, odbija lokalne izbore i amnestiju – sve su to ključna pitanja sporazuma iz Minska“, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin.

Zapad smatra da je nastavak ruskih vojnih vežbi nova provokacija i to posle dogovora da se sledeće nedelje sastanu američki i ruski šef diplomatije.

Američki izvori navode da je Rusija na granicu nagomilala oko 190.000 vojnika iako Moskva poriče optužbe o planiranju invazije na Ukrajinu.

Razgovor je sa američke strane uslovljen: ako do tada ne počne rat.

„Ono što nismo primili na znanje je bilo kakva naznaka deeskalacije. Nismo videli nikakve opipljive, nikakve stvarne znake deeskalacije. Ukoliko izvrše invaziju u narednih nekoliko dana, to će jasno pokazati da nikada nisu bili ozbiljni po pitanju diplomatskog rešenja“, kaže Ned Prajs, zvaničnik Stejt departmenta.

U Minhenu na godišnjoj Konferenciji o bezbednosti skoro jedina tema je rusko-ukrajinska kriza. Sastanku prisustvuje ukrajinski predsednik Voladimir Zelenski, ali zbog antiruske histerije predtavnici Moskve nisu došli.

„Postoji vojno jačanje Rusije koje je dovoljno za vođenje rata protiv Ukrajine i to se ne sme zanemariti. Situacija se nije promenila“, smatra Olaf Šolc, nemački kancelar.

„U Moskvi ponavljaju da neće napasti, ali da situacija na istoku Ukrajine pokazuje da se izazivanjem histerije sprema progon etničkih Rusa sa istoka zemlje“, nada se jedan od stanovnik ma Donjecka.

Komentari

Vaš komentar