Zarobljeni Britanac preminuo u DNR, proruske vlasti krivicu prebacuju na London

Svet 15. jul 202212:13 > 13:328 komentara
Izvor: AFP/ Kirill Kudryavsev

Britanski državljanin Pol Džonson Entoni Dominik Urij, koji se borio na strani ukrajinskih snaga, preminio je 10. jula u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR) od posledica hroničnih bolesti, saopštila je ombudsman DNR Darija Morozova, prenosi Donjecka novinska agencija. Njegova porodica i britanska nevladina organizacija navode da Urij nije bio borac, već humanitarac.

„Međunarodne organizacije, kao i zvanični predstavnici Velike Britanije (uključujući Forin ofis, Ambasada u Ruskoj Federaciji i članovi britanskog parlamenta) obavešteni su o zarobljavanju Pola Urija. Takođe, na njegov zahtev, relevantne informacije su prenete stranim medijima. Međutim, nije bilo reakcija iz Ujedinjenog kraljevstva“, saopštila je Morozova.

Ona je dodala da je britanskom zarobljeniku već na prvom lekarskom pregledu konstantovan niz hroničnih bolesti. Među njima su dijabetes, oštećenje respiratornog sistema, bubrega i brojna obolenja kardiovaskularnog sistema.

Morozova je navela da je Britanac uz to bio u depresiji zbog nezainteresovanosti njegove države prema njegovoj sudbini.

„Britanski predstavnici su ignorisali čak i mogućnost pregovaranja njegovog povratka kao dela razmene zarobljenika. Pored toga, nisu obezbedili neophodne medicinske potrepštine preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Sa naše strane, pored ozbiljnosti navodnih zločina, Polu Juriju je pružena odgovarajuća medicinska pomoć. I pored toga, s obzirom na dijagnoze i stres, on je preminuo 10. jula“, istakla je Morozova.

Donjecka novinska agencija prenosi da je Urij uhapšen u aprilu ove godine kada je pokušao da probije kontrolni punkt snaga DNR. Dodaje se da je predvodio borbene operacije, regrutovao i trenirao plaćenike za oružane snage Ukrajine. Morozova tvrdi da je Urij pre rata u Ukajini učestvovao u konfliktima u Avganistanu, Iraku i Libiji kao profesionalni vojnik.

Pravosudne vlasti DNR osudile su na smrt trojicu dobrovoljaca koji su državljani Velike Britanije. Zvanični London se uključio u pravnu borbu za njihovo oslobađanje.

Porodica: Humanitarac, a ne borac

Prema ranijim navodima porodica Pola Urija i jedne nevladine organizacije, uhapšeni Britanac je bio u humanitarnoj misiji kada je zarobljen.

Nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji Prezidijum Netvork (Presidium Network) 29. aprila je objavila da je dva humantarna radnika, Pol Urija i Dilana Hilija, zarobila ruska vojska na jugu Ukrajine dok su pokušavali da evakuišu jednu ženu i dvoje dece.

Urijeva majka je tada rekla da je njen sin bio u humanitarnoj misiji, da ima dijabetes i da mu je potreban insulin.

Organizacija Prezidijum Netvork je navela da je Urij, koji je poreklom iz Mančestera na severu Engleske otac porodice, da nije išao u vojsku već da je proveo osam godina u Avganistanu kao civilni preduzetnik, dok je Dilan Hili radio u hotelskom lancu u Velikoj Britaniji.

Komentari

Vaš komentar