Zarobljeni migranti na poljsko-beloruskoj granici u vrlo teškoj situaciji

Svet 12. nov 202113:29 > 13:45 0 komentara
Irek Dorozanski/DWOT/Handout via REUTERS

Izbeglice koje kampuju u pograničnom području ostaju u poslednjih nekoliko dana zarobljeni između beloruskih i poljskih graničara.

Mnogi od njih su bolesni i ranjeni, svi na vrlo niskim temperaturama u kampovima koje su sami improvizovali.

Poljska je izvestila o najmanje sedam smrtnih slučajeva migranata u poslednjih mesec dana.

Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se čuju čak i deca kako mole prolaz, dok im graničari poručuju da se vrate u Belorusiju.

Izvor: Reuters

Strah od eskalacije sukoba

A dok se čeka da u ponedeljak Evropska unija proširi sankcije prema Belorusije, a Aleksandar Lukašenko preti stopiranjem dotoka gasa Evropi, stanje na granici i dalje je haotično. Susedi Belorusije strahuju da će stanje eskalirati do te mere da će preći u vojni sukob.

Članice Saveta Bezbednosti UN i Evropske unije. Od strane EU članica koje su i članice Veća osudile su postupanje Minska, koji navodno transportuje ljude prema granici s Poljskom.

Lukašenkovo ponašanje postalo pretnja regionalnoj stabilnosti.

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, SAD i Britanija pokrenule su ovu temu na zatvorenom sastanku Saveta bezbednosti, tražeći hitnu reakciju.

„Ova taktika je neprihvatljiva i zahteva snažnu međunarodnu reakciju i saradnju, kako bi se Belorusija pozvala na odgovornost. To pokazuje kako je Lukašenkov režim postao pretnja regionalnoj stabilnosti. Pozivamo beloruske vlasti da zaustave ove nehumane radnje i da ne dovode živote ljudi u opasnost“, izjavio je Sven Jurgenson, predstavnik Estonije u ujedinjenim nacijama.