Zašto je značajno postavljanje zastave Aboridžina iznad Sidneja

Svet 21. jun 202212:02 > 12:07 8 komentara
aboridžini
REUTERS/Loren Elliott

Posle decenija odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, odlučila je da dodeli sredstva za trajno postavljanje zastave Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju u cilju pomirenja i jedinstva između starosedelačkog naroda i drugih Australijanaca, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Zastava Aboridžina, upečatljiva po crnoj, crvenoj i žutoj boji, trajno će se vijoriti uz australijsku zastavu i zastavu savezne države Novi Južni Vels na vrhu sidnejskog lučkog mosta, navodi Rojters. Trajno postavljanje zastave na znamenitom mostu u Sidneju deo je „procesa zaceljivanja“ i napora za pomirenje s australijskom domorodačkom zajednicom, izjavio je 19. juna premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perotet.

Vlada najmnogoljudnije australijske države saopštila je da će potrošiti 25 miliona australijskih dolara (16,6 miliona evra) za postavljanje trećeg jarbola na mostu do kraja godine kako bi se vijorila zastava koja, dodaje Rojters, predstavlja narod Aboridžina i njihovu duhovnu povezanost sa zemljom.

Iako je zastava Aboridžina priznata kao zvanična zastava Australije od 1995, australijska vlada je ove godine stekla autorsko pravo na nju posle komercijalnog spora koji je sprečavao sportska udruženja i aboridžinske zajednice da je koriste. Prvi put je podignuta 1971. na skupu za prava na zemljište u australijskoj saveznoj državi Viktorija.

Posle višedecenijskog odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa je pristala da iznad sidnejskog lučkog mosta trajno postavi zastavu Aboridžina koja je u prošlosti neretko izazivala podele, piše Tajms.

aboridžinska zastava
Pixabay

Aboridžinska zastava povremeno je postavljana iznad mosta u Sidneju, ali nikada nije imala trajnu dozvolu, ističe londonski list dodajući da se bivša čelnica Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, koja se povukla u oktobru prošle godine, odupirala pozivima da se zastava trajno vijori s mosta.

Zastava Aboridžina je prošlosti često bila uzrok pođela među Australijancima, ukazuje Tajms osvrnuvši se na 1994, kada je na Igrama Komonvelta u Kanadi tada 20-godišnja Keti Friman u svom pobedničkom krugu pošto je osvojila zlatnu medalju, nosila i australijsku i aboridžinsku zastavu, posle čega ju je glavni zvaničnik australijskih igara upozorio da će biti vraćena kući ako to ponovi, prenosi RSE.

Međutim, dodaje list, upozorenje je zaboravljeno kada je Friman osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Sidneju šest godina kasnije, kada su je desetine hiljada navijača bodrile dok je aboridžinsku zastavu nosila oko vrata.

Dvadeset dve godine nakon što su hiljade marširale preko kultnog mosta u Sidneju u cilju pomirenja, vlada Novog Južnog Velsa se obavezala da će do kraja godine zastava Aboridžina imati svoje stalno mesto na vrhu mosta, piše Gardijan.

„Naša domorodačka istorija treba da se slavi i priznaje kako bi mladi Australijanci razumeli bogatu i trajnu kulturu koju imamo“, rekao je premijer Novog Južnog Velsa koji ; poništio ranije date rokove o izgradnji jarbola.

Kada je Perotet prvi put objavio plan trajnog postavljanja zastave u februaru, rekao je da je informisan da bi izgradnja trećeg stuba visokog 20 metara mogla potrajati čak dve godine, što je vremenski okvir za koji je rekao da je predug.

Tada je, dodaje Gardijan, izjavio da će se „popeti tamo i sam postaviti ako treba“.

Vlada je objavila da će troškovi trajne postavke zastave biti uključeni u budžet za 2022-23. koji će biti predstavljen 21. juna, ističe australijski javni servis ABC.

Zastava Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju ranije je postavljana na samo 19 dana godišnje, ali je vlada početkom ove godine donela odluku da to promeni – nakon peticije koju je predvodila domorodačka umetnica Čeri Toka koja je prikupila 177.000 potpisa.

Ministar za pitanja Aboridžina Ben Franklin rekao je da je trajno postavljanje zastave Aboridžina važno priznanje aboridžinskoj kulturi naglasivši da je ponosan na vladu koja radi „u partnerstvu s Aboridžinima na simboličnom i praktičnom pomirenju“.

Komentari (8)

Vidi sve komentare