Zašto Kanada brine da će u SAD-u izbiti građanski rat?

Svet 12. jun 202416:39 29 komentara
građanski rat sjedinjene američke države kanada
Tanjug/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Kada se Džastin Trudo ove nedelje sastane sa Džoom Bajdenom na samitu G7 u Italiji, Trudo ga verovatno neće pitati da li su Sjedinjene Države u opasnosti od izbijanja građanskog rata u narednih nekoliko godina.

Ipak, centar smešten u Trudoovoj vladi već razmišlja o tom pitanju, navodi Politiko (Politico).

U izveštaju pod nazivom „Poremećaji na horizontu“, vladina kancelarija Policy Horizons Canada predložila je eventualni novi građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama kao scenario za koji bi Otava trebalo da se možda pripremi.

Ova hipoteza izneta je u dokumentu od 37 stranica, i u njemu se navodi:

„Ideološke podele, demokratska erozija i unutrašnji nemiri eskaliraju u SAD, gurajući zemlju u građanski rat.”

Povezane vesti

Aleksander Berns, koluminista Politiko, piše da je uznemirujuće saznanje da vaš prvi komšija postaje nervozan zbog mogućnosti jezivog nasilja u vašoj zemlji.

Nije nedostajalo apokaliptičnih prognoza o američkoj politici iz Trampove ere, navodi on.

Od izbora 2016. godine, levičarske neprofitne organizacije, politički komentatori i akademici su se prepustili beskrajnim spekulacijama o tome kako bi mogli da odbrane demokratiju. U praksi, ništa se konkretno nije uradilo.

Jedna histerična epizoda 2020. uključivala je simulaciju ratne igre koja se završila tako što su Bajden i njegovi saveznici ohrabrivali čitavu Zapadnu obalu da se otcepi od SAD-a.

Međutim, dodaje kolumnista, pomenuti izveštaj nije mračna fantastika, već trezven ogranak Americi prijateljske vlade koja razmišlja o njenom nacionalnom raspadu.

Izveštaj je, navodi on, anketirao stotine stručnjaka i vladinih zvaničnika o događajima za koje bi Kanada mogla da se pripremi.

Zatim su autori klasifikovali te scenarije na osnovu verovatnoće da će se desiti, koliko brzo bi se mogli dogoditi i koliko bi haosa mogli da stvore.

Američki građanski rat rangiran je kao malo verovatan događaj sa ultra-važnim uticajem.

Drugi scenariji uključivali su razvoj biološkog oružja; porast patogena otpornih na antibiotike, što dovodi do masovne smrti i nestašice hrane; i izbijanje Trećeg svetskog rata.

Džon Mekartur, naučnik Instituta Brukings koji sedi u upravnom odboru Policy Horizons, rekao je za Politiko da ovaj izveštaj više ukazuje na kanadsku anksioznost u vezi sa politikom SAD, nego bukvalnu zabrinutost zbog rata između država, nalik na onaj od 1861. godine.

Povezane vesti

Ističući da je govori u svoje ime, a ne u ime Policy Horizons, Makartur je primetio da je porast američkog protekcionizma i izolacionizma tokom Trampove administracije uzdrmao način na koji Kanada razmišlja i promenio decenijama stare ekonomske odnose.

Politika i lično ponašanje Donalda Trampa prema Kanadi – uključujući i vređanje Trudoa nakon prethodnog sastanka G7 u Kvebeku – ostavili su bolan trag.

„Svaki osećaj narušavanja vaših najbližih suverenih odnosa, bilo kakav poremećaj unutar te zemlje, predstavlja duboku zabrinutost, mislim, za bilo koju kanadsku perspektivu. Mesto Kanade u svetu postalo je složenije i tražilo novu navigaciju“, rekao je on.

Verodostojnost scenarija građanskog rata, rekao je, zavisi od „kako se definiše građanski rat“.

Ketrin Bodri, profesorka na Politehnici Montreal koja je u maju analizirala izveštaj na panelu Policy Horizons, zvučala je skeptičnije.

Vrednost ovog izveštaja ona vidi u postavljanju mreže hipotetičkih događaja za koje vredi pripremiti se, kako bi stručnjaci i zvaničnici mogli da vide da li su i kako međusobno povezani.

Baveći se takvim scenariom, oni kasnije mogu biti pripremljeni i za drugačije događaje koji će se zaista desiti.

Mnogi scenariji u izveštaju, rekla je ona, ukazuju na hitnost savladavanja nove tehnologije: pretnja sajber-napadima koji ometaju infrastrukturu, na primer, ili hitne službe koje su preopterećene. Vlada bi na osnovu ovog scenarija mogla da odredi svoje prioritete.

Praktična primena scenarija građanskog rata u SAD nije tako očigledna.

„Znate, izbija svetski rat – postoje stvari u kojima imate vrlo malo kontrole, a postoje stvari u kojima imate potpunu kontrolu“, rekla je.

U budućem izveštaju, rekla je ona, možda bi bilo dobro da se razmotri „stepen do kog vlada ima alate da deluje“ u vezi sa različitim nepredviđenim situacijama.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare