Zatvoren grad s 200.000 ljudi, vojska pretresa kuću po kuću i traži – municiju

Svet 27. mar 202320:34 20 komentara
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Lider Severne Koreje Kim Džong Un zatvorio je ceo grad na severu zemlje, Hesan, nakon što su nestala 653 metka tokom nedavnog povlačenja vojske.

Službenici redom pretražuju kuće u gradu koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora za Radio Free Asia, prenosi Euroweeklynews.

„Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka“, rekao je korejskoj službi RFA anonimni stanovnik severne pokrajine Rjangang, u kojoj se nalazi grad Hesan.

Municija za jurišnu pušku nestala je kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom. Vojnici su tu bili stacionirani 2020. zbog zatvaranja granice tokom pandemije kovida.

Kada se incident dogodio, vojnici ga prvo nisu prijavili, već su sami pokušali da pronađu nestale metke. „Ali kad nisu mogli da ih pronađu, obavestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu“, rekao je anonimni izvor.

Policija i vojska započeli su istragu, zatvorili grad i pretražuju kuću po kuću. Tamošnji zakon osobama koje neovlašćeno poseduju ili prenose municiju ili oružje propisuje kaznu prisilnog rada na više od tri godine. Stanovnici su zabrinuti da će vlasti, ako ne bude pronađena municija, nasumično kazniti nekoga ko bi mogao da bude potpuno nevin, rekao je izvor.

Komentari (20)

Vidi sve komentare