Zatvorena jedina električna centrala u pojasu Gaze

Svet 06. avg 202212:39 1 komentar
Tanjug via AP Photo/Fatima Shbair

Jedina električna centrala u pojasu Gaze je zatvorena zbog nestašice goriva, saopštio je portparol električne kompanije, petog dana od početka potpune izraelske blokade te palestinske enklave.

Centrala radi kada se iz Izraela isporuči dizel, a granični prelaz je zatvoren početkom ove nedelje.

Pročitajte još

Izraelske vlasti su očekivale odmazdu zbog hapšenja jednog od lidera Islamskog Hamasa na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali i zato su preduzele mere predostrožnosti, a u petak je pokrenut „preventivni udar“ protiv te ekstremistčke organizacije, koja se dobro učvrstila u pojasu Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je u tom udaru ubijeno 15 boraca Islamskog džihada, dok vlasti u pojasu Gaze navode da je poginulo najmanje 12 ljudi, uključujući petogodišnju devojčicu i da je 80 ranjenih.

Islamski džihad je odgovorio baražnom raketnom vatrom u pravcu Izraela i nasilje je danas nastavljeno.

Naredbom o zatvaranju graničnog prelaza u utorak, izraelske vlasti su sprečile isporuku dizela neophodnog za centralu i takođe primorale hiljade stanovnika Gaze koji imaju dozvole za rad u Izraelu da ostanu kod kuće.

Električna centrala je upozorila da će prestanak rada „uticati na sve javne službe i ključnu infrastrukturu, te pogoršati humanitarnu situaciju“.

Zato je apelovano na hitnu intervenciju kako bi se omogućila isporuka goriva.

U pojasu Gaze živi 2,3 miliona stanovnika koji često ostaju bez struje.

Pojas Gaze, kojim vlada Hamas, je pod blokadom Izraela od 2007. godine, kada je ta islamska ekstremistička organizacija silom preuzela kontrolu od snaga lojalnih rivalskom, umerenijem Fatahu.

Komentari (1)

Vidi sve komentare