Zbog jednog mačeta, virusom ugroženo čak sedam miliona ljudi: „Alarmantna situacija“

Svet 27. nov 202311:18 11 komentara
Dimhou/Pixabay

Kada su udomili mače, Madelin Val i njena porodica iz Omahe nisu ni slutili da će zbog njega biti ugroženo zdravlje i životi miliona ljudi.

Mače su nazvali Stenli, bio je star oko pet nedelja i imao je jedva kilogram kada je stigao u dom Valovih. Ali, nakon dva dana, prestao je da jede, imao je napade, a u jednom su ga trenutku i oživljavali. Veterinar je uočio da su zenice mačeta različite veličine, ali nije bio siguran da je besnilo u pitanju. Stenli je uginuo idućeg dana.

Rezultati testa koji su stigli nakon 48 sati potvrdili su da je Stenli imao besnilo. Međutim, alarmantno je da je gensko sekvenciranje pokazalo da je mače imalo virus besnila uobičajen za rakune koji nikada nije otkriven zapadno od Apalačkih planina. Sada je pitanje kako je virus prešao udaljenost od 1.400 kilometara od mesta gde ovaj tip virusa besnila inače cirkuliše, piše Vašington post.

“Moja prva pomisao bila je da to mora da je greška,” rekao je Rajan Volas, koji vodi epidemiološki tim za besnilo u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC procenjuje da bi se virus širio u koncentričnim krugovima od 39 kilometara godišnje, pa bi taj soj besnila zahvatio još nekoliko okolnih saveznih država izlažući riziku čak sedam milliona stanovnika.

Više od desetak biologa za divlje životinje dovezlo se u Omahu iz osam država, s prikolicama punim vakcina za besnilo, zamki, galona ulja anisa i kutija sleza – kako bi namamili, uhvatili i vakcinisali rakune u nadi da zaustave širenje smrtonosnog virusa, prenosi Dnevnik.hr.

Desetak osoba koje su bile u kontaktu sa mačetom koje ih je ogrebalo ili ugrizlo primiće takođe četiri doze vakcine protiv besnila.

„Nikad nismo imali ovako alarmantnu situaciju“, rekao je Ričard Čipman, koordinator nacionalnog programa za besnilo pri Ministarstvu poljoprivrede SAD-a.

Besnilo izaziva virus koji inficira centralni nervni sistem kod sisara pa tako i ljudi, a gotovo je uvek smrtonosan ako se ne leči. Virus koji je ubio Stenlija, lako se prenosi među rakunima, životinjama koje obilaze dvorišta, kante za smeće i polja, a tu mogu doći i u kontakt s ljudima.

„Ako uspemo da testiramo 500 životinja tokom sledećih nekoliko meseci kroz ovaj program nadzora i sve su negativne, onda verovatno nema širenja u lokalnim divljim životinjama“, rekao je Volas. „Nećemo znati sa sigurnošću do februara.“

Ostaje nejasno kako se Stenli zarazio. Jedna je mogućnost da je virus bez saznanja nadležnih službi došao do područja Omahe i da je divlja životinja ugrizla mače. Ali, verovatnije je, rekli su zvaničnici, da je mače ili njegovu majku ugrizao i zarazio rakun na jugoistoku Sjedinjenih Država, gde je virus genetski najsličniji onom pronađenom kod Stenlija. Zatim su mače ili njegova majka nekako došli do Omahe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare