Zbog LGBT sadržaja za maloletnike zabranjena izložba u Mađarskoj

Svet 01. nov 202313:19 5 komentara
Szigetvary Zsolt/MTI via AP/Tanjug

Mađarska vlada je zabranila mlađima od 18 godina da posete ovogodišnju izložbu World Press Photo u Budimpešti jer se nekim fotografijama krši zakon koji ograničava LGBT sadržaj.

Prestižnu svetsku izložbu fotografija, otvorenu u Nacionalnom muzeju Mađarske, godišnje vidi više od četiri miliona ljudi iz celog sveta. Izlažući najbolje radove fotoreportera, njena misija je da publici vizuelno predstavi važne svetske događaje.

Međutim, zbog pet fotografija filipinske fotoreporterke Hane Rejes Morales mađarski poslanik je podneo žalbu ministarstvu kulture, koje je utvrdilo da krše zakon koji zabranjuje prikazivanje LGBT sadržaja maloletnicima.

Zbog toga mlađima od 18. godina nije dozvoljeno da poste izložbu, čak ni uz saglasnost roditelja.

Sporne fotografije prikazuju zajednicu starijih LGBT osoba na Filipinima koji su decenijama zajedno živeli i brinuli jedni o drugima. Neke od osoba na fotografijama su našminkane i nose „dreg“ odeću.

Izvršna direktorka Fondacijee World Press Photo Jumana El Zein Kuri ocenila je da je zabrinjavajuće to što se serija fotografija koje su „tako pozitivne i inkluzivne“ našla na meti mađarske vlade.

To je prvi put, istakla je, da je jedna od izložbi cenzurisana u Evropi.

„Strašno nas je šokirala činjenica da postoji ograničen pristup za određenu vrstu pubilke. Zapanjujuće je da je to ova specifična slika, ova specifična priča i zapanjujuće je da se to dešava u Evropi“, izjavila je Kuri za Asošiejted pres.

Zabrana mladima da vide izložbu najnoviji je potez vlade premijera Viktora Orbana koja nastoji da ograniči dostupnost materijala koji promovišu ili prikazuju homoseksualnost u medijima, uključujući televiziju, filmove, reklame i literaturu.

Zakon o zabrani takvog sadržaja donet je 2021. sa ciljem da, kako tvrdi vlada, zaštiti decu od „seksualne propagande“, ali je izazvao oštru osudu međunarodnih organizacija, drugih evropskih zemalja i predsednice Evropske komisije.

Dora Duro, poslanik krajnje desnice koja je podnela žalbu zbog fotografija, izjavila je da je bila ogorčena kada je posetila izložbu, odbacujući tvrdnje da su odlukom vlade ograničene slobode štampe i izražavanja.

„Kako živi LGBT zajednica nije najveći problem u svetu. Ono što vidimo kao normalno, što prikazujemo i prenosimo deci kao nešto vredno utiče na njih i ova izložba je očigledno štetna za maloletnike, a mislim i za odrasle“, rekla je Duro agenciji AP.

Tomaš Reves, bivši član žirija organizacije World Press Photo koji je 30 godina organizovao izložbe u Mađarskoj, izjavio je da su mnoge fotografije na ovoj izložbi, kao na primer rata u Ukrajini, „hiljadu puta ozbiljnije i šokantnije“ nego fotografije Hane Morales.

„Cilj svake slike i svakog slikovnog izveštaja je da donese vest nama, gledaocu, a mnogi novinari rizikuju svoje živote da bismo mi to saznali. Svako je slobodan da misli šta želi o prikazanim slikama. Ove slike su snimljene bez predrasuda, a i mi bi trebalo da uzmemo ono što vidimo ovde bez predrasuda“, rekao je Reves.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare