Pomeranje sata podelilo državu – deo zemlje odbio da pređe na letnje računanje

Svet 26. mar 202316:07 8 komentara
Shutterstock

Libanska vlada je odložila početak letnjeg računanja vremena na mesec dana dok se ne završi muslimanski post Ramazan, što je dovelo do masovne konfuzije u zemlji.

Neke institucije prešle su danas na letnje računanje vremena dok druge nisu pa su se mnogi Libanci ne snalaze sa radnim i školskim rasporedom u različitim vremenskim zonama.

Ova mala mediteranska zemlja obično pomera satove za sat unapred u poslednjoj nedelji u martu, kao i većina evropskih zemalja.

Međutim, u četvrtak je libanska vlada objavila odluku privremenog premijera Nadžiba Mikatija da pomera početak letnjeg računanja vremena na 21. april.

Mikatija nije naveo razlog zbog koga je doneo tu odluku ali je u javnost procureo snimak sa sastanka premijea i predsednika parlamenta Nabiha Berija.

Na video snimku čuje se razgovoro u kome Beri traži od Mikatija da odloži prelazak na letnje računanja vremena kako bi muslimanima omogućilo da prekinu ramazanski post sat ranije.

Nakon što je najavljeno da će prelazak na letnje računanje vremena biti odložen libanska državna avio-kompanija Midl Ist Ajralns (Middle East Airlines) saopštila je da će vreme polaska svih letova koji treba da polete sa aerodroma u Bejrutu između nedelje i 21. aprila biti zakazane unapred za sat vremena.

Dve mobilne telefonske mreže u države korisnie su obavestile SMS porukama da promene podešavanja svojih satova na ručno umesto na automatsko kako u ponoć ne bi došlo do automatske promene vremena na njihovim telefonima.

Dok su javne institucije, u teoriji, obavezane odlukom vlade, mnoge privatne institucije, među kojima su TV stanice, škole i preduzeća, najavile su da će ignorisati odluku i preći na letnje računanje vremena danas kao što je ranije planirano.

Zbog raskola u državi zbijaju su šale o postojanju „muslimanskog vremena“ i „hrišćanskog vremena“ a kada korisnici različiti internet pretraživača pitaju koliko je sati dobijaju različite podatke.

Komentari (8)

Vidi sve komentare