Zelenski: Evropa da uzvrati na „rat gasom“

Svet 25. jul 202222:0259 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Evropu da "uzvrati" na "rat gasom", koji Rusija vodi, jačanjem evropskih sankcija protiv Moskve.

„Danas smo čuli nove gasne pretnje Evropi. Uprkos ustupcima oko turbine za Severni tok Rusija neće nastaviti snabdevanje evropskih zemalja gasom kako je obavezna po ugovoru“, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju komentarišući najavu Gasproma o novom drastičnom smanjenju isporuka gasa Evropi.

Povezano:

On se osvrnuo na to da je Rusija već dva puta smanjila svoje isporuke gasa Evropi u junu, uz navod da gasovod Severni tok jedan ne može da funkcioniše normalno bez turbine koja je bila na popravci u Kanadi i koja nije vraćena u Rusiju zbog zapadnih sankcija uvedenih protiv nje.

U međuvremenu Nemačka i Kanada su se dogovorile da se turbina vrati Rusiji, ali ona još nije isporučena.

„To je otvoreni gasni rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope. Briga ih šta će biti sa ljudima, kako će patiti, od gladi zbog blokade luka, od zimske hladnoće i siromaštva… ili od okupacije. To su samo različiti oblici terora“, rekao je ukrajinski predsednik.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom pratite u našem današnjem blogu uživo i na stranici Rat u Ukrajini.

„Vi zato treba da odgovorite. Ne razmišljajte o tome kako vratiti turbinu, već ojačajte sankcije“, rekao je on.

Zapad optužuje Moskvu da se služi energijom kao oružjem kao odmazdu za sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji posle početka njene ofanzive na Ukrajinu.

Gasovod Severni tok koji povezuje Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora je strateški za snabdevanje Evropljana gasom.

Komentari

Vaš komentar