Zelenski liderima EU: Status kandidata Ukrajini bi trebalo odobriti u junu

Svet 30. maj 202222:55 komentara
Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Sankcije protiv Rusije moraju biti efikasne tako da je nateraju da počne da traže mir i ne može biti kompromisa po cenu ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručio je u ponedeljak uveče predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da bi status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji njegovoj zemlji trebalo da bude odobren u junu.

Zelenski je u obraćanju video-linkom liderima Evropske unije, koji na samitu u Briselu razgovaraju o ukrajinskoj krizi i uvođenju sankcija Rusiji, podsetio da je Ukrajina 8. aprila, kada je usvojen peti paket sankcija, dobila upitnik za kandidaturu.

„Već smo odgovorili na njega, dali smo odgovore Evropskoj komisiji. Računamo na istu reakciju Evrope i odbijamo svaku alternativu koja nikome nije potrebna. Moramo da budemo kao vi“, poručio je Zelenski, prenosi Ukrinform agencija.

On je, međutim, upitao lidere EU zašto Rusija i dalje zarađuje skoro milijardu evra dnevno prodajom energenata.

Zašto banke terorističke države i dalje rade sa Evropom i globalnim finansijskim sistemom i zašto su ruski propagandni televizijski kanali i dalje aktivni u EU, upitao je Zelenski.

Zelenski je čelnicima Evropske unije poručio i da moraju da pokažu veće jedinstvo.

Vreme je da ne budete podeljeni, već jedinstveni, kazao je Zelenski i zatražio da se „konačno usaglasi šest paket sankcija Rusiji“, koji predviđa zabranu kupovine ruske nafte.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.