Zelenski ponovo traži oružje od NATO: Da li vama upravlja Rusija?

Svet 27. mar 202208:32 > 09:25 23 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ljutito je upozorio Moskvu da seje duboku mržnju prema Rusiji među ukrajinskim narodom dok stalna granatiranja i bombardovanja razaraju gradove, ubijaju civile i teraju druge u skloništa, ostavljajući ih da očajnički tragaju za hranom i vodom da bi preživeli. On je ponovo pozvao zapadne vlade da Ukrajini pošalju avione, tenkove i sisteme protivraketne odbrane.

„Vi radite sve da naš narod sam napusti ruski jezik, jer će ruski jezik sada biti povezan samo sa vama, sa vašim eksplozijama i ubistvima, vašim zločinima“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Povezane vesti

On je kazao da teško naoružanje koje bi moglo da odbrani slobodu u Evropi umesto toga skuplja prašinu u magacinima.

Ukrajinski predsednik je ukazao da ruski avioni ne mogu da se obaraju mašinkama.

„Šta radi NATO? Da li njime upravlja Rusija? Šta čekaju? Prošao je 31 dan. Tražimo samo jedan odsto od onoga što ima NATO, ništa više“, poručio je Zelenski.

Slovački premijer Eduard Heger potvrdio je za BBC da je njegova zemlja spremna da Ukrajini pošalje arsenal sovjetskog S-300 protivraktenog sistema, ako joj se obezbedi zamena.

Ruska invazija Ukrajine prerasla je u iscrpljujući rat na mnogim mestima, uz porast civilnih žrtava dok Moskva pokušava bombardovanjem da natera gradove na predaju.

Ruske rakete pogodile su zapadni ukrajinski grad Lavov u subotu u vreme dok je predsednik SAD Džozef Bajden bio u poseti susednoj Poljskoj, što je služilo kao podsetnik da je Moskva spremna da udari bilo gde u Ukrajini uprkos tvrdnji da usmerava ofanzivu na istok zemlje.

Rano jutros miris hemikalija i dalje se osećao u vazduhu dok su vatrogasci u Lavovu vodom polivali izgoreli deo naftnog postrojenja pogođenog u ruskom napadu.

Ruski vazdušni napadi potresli su grad koji je postao utočište za oko 200.000 ljudi koji su morali da pobegnu iz svojih gradova. Lavov je uglavnom pošteđen od početka invazije iako su rakete pogodile mesto za popravku aviona blizu glavnog aerodroma pre nedelju dana.

Najteže je trenutno u dva grada na suprotnim stranama zemlje, Černigovu na severu, strateški postavljenom na putu od granice Belorusije do glavnog grada Kijeva, i Marijupolju na jugu, ključnoj luci na Azovskom moru. Oba grada su pod opsadom ruskih snaga ali se i dalje drže.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare