Zelenski: Napad na Zaporožje mogao da bude „kao šest Černobilja“

Svet 04. mar 202211:27 > 14:31 23 komentara
Volodimir Zelenski
REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ruski napad na nuklearnu elektranu Zaporožje mogao da prouzrokuje razaranje "kao šest Černobilja".

Pročitajte još:

„Narode Ukrajine! Preživeli smo noć koja je mogla da zaustavi tok istorije – istorije Ukrajine, kao i Evrope“, poručio je Zelenski u televizijskom obraćanju.

Rekao je da je Rusija znala šta radi kada je granatirala zgradu u okviru kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje i nazvao to „terorom na nečuvenom nivou“.

Obratio se narodu Rusije i upitao kako je to moguće.

„Želim da apelujem na ruski narod – kako je ovo moguće? Posle zajedničke borbe 1986. godine protiv posledica katastrofe u Černobilu. Sigurno se sećate žrtava i tinjajućeg grafita rasutog eksplozijom. Morate se sećati zračenja oko razorenog reaktora, evakuacije Pripjata i okruženja. Kako to možete da zaboravite? Ako niste, ne treba da ćutite. Morate reći svojim vlastima, izaći na ulice i reći da želite da živite, i to na planeti bez radioaktivnog zagađenja. Radijacija ne zna gde je Rusija“.

Zelenski je ponovo zatražio uvođenje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine i sankcije protiv „nuklearne terorističke države“.

Video Reuters

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare