Zelenski: Napreduje ukrajinska kontraofanziva, ali nas čeka teška zima

Svet 05. sep 202210:08 26 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters TV/Handout via Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedelju na tešku predstojeću zimu i izvestio je o napretku u kontraofanzivi protiv ruskih trupa.

U nedeljnom večernjem obraćanju, Zelenski je zahvalio svojim snagama što su zauzele dva mesta na jugu i treće na istoku, pozivajući se na „dobre izveštaje“ svojih vojnih zapovednika i šefa obaveštajne službe.

Pročitajte još

Kirilo Tomošenko, zamenik šefa kabineta predsednika, ranije je objavio sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu nad selom za koje je rekao da se nalazi u južnom području, koje je glavni fokus kontraofanzive.

„Visokopilja. Regija Herson. Ukrajina. Danas“, napisao je Timošenko na Fejsbuku iznad fotografije trojice vojnika na krovu, od kojih jedan pričvršćuje ukrajinsku zastavu na stub.

Ukrajina je prošle nedelje započela kontraofanzivu na jugu, posebno u regiji Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Nakon intenzivnog granatiranja po ruskim snagama, Rusi su zabranili kretanje stanovnicima, zabranivši im prelaz reke Dnjepar, saopštio je ukrajinski glavni štab u ponedeljak.

Rusija je u poslednja 24 sata izvela 25 raketnih napada i više od 22 vazdušna napada na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, dodaje se u saopštenju, zadržavajući fokus na uspostavljanju potpune kontrole nad regijom Donjeck.

Komentar Zelenskog je usledio dan nakon što je upozorio Evropljane da Rusija priprema „odlučujući energetski udar“ tokom hladnih meseci koji dolaze.

Moskva je kao uzroke energetskih poremećaja navela zapadne sankcije i tehnička pitanja. Evropske zemlje, koje su podržale Kijev diplomatskom i vojnom podrškom, optužile su Rusiju da koristi snabdevanje energijom kao oružje.

Neki analitičari kažu da nestašice i porast životnih troškova, kako se zima približava, ugrožavaju podršku Zapada Kijevu, dok vlade pokušavaju da umire nezadovoljno stanovništvo.

Ruske vlasti su rekle da je situacija mirna oko nuklearne elektrane Zaporožje u južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, nakon što su inspektori UN u subotu rekli da je ponovo izgubila spoljno napajanje strujom.

Tri snažne eksplozije čule su se u Energodaru, gradu u blizini elektrane u kojem je uveden policijski čas, ali za sada nema detalja o šteti i žrtvama, objavila je u ponedeljak ruska novinska agencija Tass.

Ukrajinske snage su u dva navrata pokušale da rasporede jurišne timove u blizini grada, navodi se, dodajući da su koristile dronove, tešku artiljeriju i sisteme za lansiranje raketa.

Poslednji glavni spoljni električni vod je prekinut i rezervni vod održava snabdevanje mreže strujom, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samo jedan od šest reaktora je ostao u funkciji, rečeno je.

Na drugim ratištima, ukrajinski Telegram kanali su izvestili o eksplozijama na Antonivskom mostu u blizini grada Hersona, koji su okupirale ruske snage.

Ukrajinski projektili su ozbiljno oštetili most proteklih nedelja, ali su ruske snage pokušavale da poprave i postave pontonski prelaz za održavanje snabdevanja svojih jedinica na desnoj obali reke Dnjepar.