Zelenski otpustio generala posle izveštaja o velikim gubicima

Svet 24. jun 202423:22 1 komentar
REUTERS/Thomas Peter

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je general-pukovnika Jurija Sodola s dužnosti zapovednika Združenih snaga ukrajinskih oružanih snaga posle izveštaja o velikim gubicima u ukrajinskim oružanim snagama.

Sodola će zameniti brigadni general Andrij Hnatov, rekao je Zelenski u svojoj videoporuci emitovanoj u Kijevu u ponedeljak uveče. Zelenski nije naveo razloge za smenu.

Kabinet predsednika u Kijevu objavio je odluku Zelenskog o promeni osoblja u Združenim snagama. Međutim, načelnik štaba brigade Azov, Bohdan Krotevič, ranije je podneo prijavu protiv Sodola, navode mediji. On je optužio komandanta za nemarne zapovesti koje su dovele do velikih žrtava.

“Ubio je više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general”, napisao je Krotevič na Fejbuku, ne imenujući Sodola. Istovremeno je zatražio da se general-pukovnik ispita zbog moguće saradnje s Rusijom.

Prema navodima medijima, protiv Sodola je bilo optužbi, ne samo u Vrhovnoj radi, parlamentu u Kijevu, da je loše pripremio ukrajinske vojnike za misije, kao u Harkovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare