Zelenski poručio ruskim vojnicima: Idite kući, Ukrajina vraća svoje teritorije

Svet 30. avg 202208:30 41 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters TV/Handout via Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao ruske vojnike da beže i tako sačuvaju svoje živote, nakon što su ukrajinske snage pokrenule ofanzivu u blizini grada Hersona, poručivši da ukrajinska vojska vraća teritoriju.

Rusija tvrdi da ukrajinski napad nije bio uspešan.

Pročitajte još

Ukrajinska ofanziva na jugu dolazi nakon nedelja zastoja u ratu koji je ubio hiljade, raselio milione, uništio gradove i izazvao globalnu energetsku i prehrambenu krizu i ekonomske sankcije protiv Rusije bez presedana.

Rat je podstakao zabrinutost zbog moguće radijacijske katastrofe zbog granatiranja u blizini nuklearne elektrane Zaporožja na jugu Ukrajine.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju kasno u ponedeljak obećao da će ukrajinske snage proterati rusku vojsku „do granice“.

„Ako žele da prežive, vreme je da ruska vojska pobegne. Idite kući. Ukrajina vraća svoje“, rekao je.

Oleksij Arestovič, viši savetnik Zelenskog, komentarišući ofanzivu u regiji Herson, rekao je da je ruska odbrana „probijena u nekoliko sati“.

Ukrajinske snage granatirale su trajekte koje je Rusija koristila za snabdevanje džepa na zapadnoj obali reke Dnjepar u regiji Herson, dodao je.

U utorak je ukrajinska javna televizija Suspilne izvestila o eksplozijama u području Hersona, a stanovnici grada su u objavama na društvenim mrežama izvestili o pucnjavi i eksplozijama, ali rekli su da nije jasno ko je pucao.

Glavni štab ukrajinske vojske, u prvom jutarnjem biltenu u utorak, izvestio je o sukobima u raznim delovima zemlje, ali nije dao informacije o ofanzivi u Hersonu.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske trupe pokušale ofanzivu u regijama Mikolajev i Herson, ali su imale značajne gubitke, izvestila je novinska agencija RIA.

„Pokušaj neprijateljske ofanzive je neslavno propao“, rečeno je.

Ukrajinske rakete ostavile su grad Novu Kahovku, pod ruskom okupacijom, bez vode i struje, rekli su zvaničnici tela koje je imenovala Rusija novinskoj agenciji RIA.

U ruskom granatiranju lučkog grada Mikolajeva, koji je ostao u ukrajinskim rukama uprkos čestim ruskim bombardovanjima, ubijeno je najmanje dvoje ljudi, ranjeno 24 i uništeni su domovi, rekli su u ponedeljak gradski zvaničnici i svedoci.

Dopisnik Rojtersa je izvestio da je udar pogodio porodičnu kuću neposredno uz školu, ubivši jednu ženu.

Vlasnik imanja, Oleksandr Šulga, rekao je da je tu živeo celog života i da mu je supruga umrla pod ruševinama.

„Pogodio je i usledio je udarni talas. Sve je uništio“, rekao je.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara kako bi sprovela, kako kaže, „specijalnu vojnu operaciju“ i oslobodila Ukrajinu od nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski.

Ukrajina i njeni saveznici to opisuju kao neizazvani agresorski rat.

Sukob, najveći napad na neku evropsku državu od 1945. godine, pretvorio se u rat iscrpljivanja, uglavnom na jugu i istoku, obeležen artiljerijskim bombardovanjem i vazdušnim napadima.

Rusija je rano zauzela delove juga.

Južno zapovedništvo Ukrajine saopštilo je da su njene trupe pokrenule ofanzivne akcije u nekoliko smerova, uključujući regiju Herson severno od poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina je prošle nedelje napala više od deset lokacija i „neupitno oslabila neprijatelja“, prema portparolki koja je odbila da da detalje ofanzive, rekavši da su ruske snage na jugu ostale „prilično moćne“.

Misija IAEA

Nuklearna elektrana Zaporožje na jugu Ukrajine, koju su zauzele ruske snage u martu, ali u njoj još uvek radi ukrajinsko osoblje, žarište je sukoba, a obe strane se međusobno optužuju za granatiranje u blizini.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u postrojenje, najveću evropsku nuklearnu elektranu i trebalo bi kasnije ove nedelje da pregledaju i procene eventualnu štetu.

Predvođena šefom IAEA Rafaelom Grosijem, misija će proceniti radne uslove i proveriti sigurnosne sisteme, saopštila je organizacija sa sedištem u Beču.

Takođe će „obavljati hitne zaštitne aktivnosti“, što se odnosi na praćenje nuklearnog materijala.

Visoki ruski diplomata je rekao da se Moskva nada da će misija odagnati zablude o navodno lošem stanju elektrane.

Kremlj je rekao da je misija IAEA „potrebna“ i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne napetosti u elektrani.

„Misija mora da radi svoj posao na politički neutralan način“, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ujedinjene nacije, SAD i Ukrajina su pozvali na povlačenje vojne opreme i osoblja iz kompleksa, kako bi se osiguralo da on nije meta.

„I dalje verujemo da bi kontrolisano zatvaranje nuklearnih reaktora u Zaporožju bila najsigurnija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti“, rekao je portparol Veća za nacionalnu sigurnost Bele kuće Džon Kirbi.

Ali, Kremlj je ponovo odbacio napuštanje mesta.