Zelenski posetio Slavjansk, Putin sazvao Savet za bezbednost zbog napada dronova

Svet 06. dec 202216:3517 komentara
Izvor: Reuters/ Ukrainian Presidential Press Service/ Handout

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otputovao je u Slavjansk, nedaleko od Bahmuta, trenutno najvećeg ratišta na istoku Ukrajine, gde ukrajinska vojska već mesecima pruža otpor ruskoj ofanzivi.

Poseta Slavjansku dešava se u trenutku kada Rusija optužuje Ukrajinu za napade dronovima na aerodrome na njenoj teritoriji. Vazdušni udari, koje Kijev ne priznaje, svedoče o teškoćama na koje nailazi invazija koju je Vladimir Putin počeo 24. februara.

Zelenski je objavio dve video poruke iz Donbasa, iz kako je sam rekao, oblasti koju je Moskva anektirala u septembru, ali je ne kontroliše u celosti.

„Istok Ukrajine je najteži glavni smer ratišta“, rekao je Zelenski vojnicima, prilikom Dana oružanih snaga. „Hvala vam na vašoj čvrstini“, dodao je, a zatim je uručio odlikovanja.

Na drugom snimku na ulazu u grad Slavjansk, predsednik Ukrajine je odao priznanje „svima koji su dali život za Ukrajinu“.

Slavjansk je grad oslobođen od ruskih snaga, a udaljen je 45 kilometara od Bahmuta koji ruske snage od letos pokušavaju da zauzmu po cenu velikih razaranja. Moskva je u toj oblasti rasporedila ne samo regularnu vojsku, već i pripadnike paravojne grupe Vagner koja, između ostalih, okuplja i osuđenike.

Osvajanje Bahmuta bilo bi uspeh za Ruse koji od jesenas trpe poraze i moraju da se povlače na severoistoku i jugu.

Moskva je u poslednja dva dana osudila ukrajinske napade na vojne aerodrome, od kojih su dva, gađana u ponedeljak, udaljena više stotina kilometara od granice. Kijev zvanično nije preuzeo odgovornost ni za jedan napad.

Reuters/ Russian Defence Ministry/ Handout

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je te napade „opasnim činiocem“, dodajući kratko da će „doneti potrebne mere“.

U utorak ujutru, u još jednom napadu bespilotnom letelicom na području aerodroma u Kursku, ovog puta u blizini ukrajinske granice, zapalio se rezervoar za naftu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sazvao je sastanak Saveta za bezbednost zbog „unutrašnje bezbednosti“, rekao je Peskov, bez drugih pojedinosti.

Kijev i Moskva su obavili još jednu razmenu zarobljenika, saopštilo je rusko ministarstvo osbrane, istakavši da je „60 ruskih vojnika“ oslobođeno u utorak.

Komentari

Vaš komentar