Zelenski priznao – Ukrajina dobila američki PVO sistem

Svet 26. sep 202207:46 120 komentara
NASAMS
Youtube/screenshot/Forces News

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu emitovanom u nedelju da je Ukrajina od Sjedinjenih Država dobila sofisticirane sisteme privvazdušne odbrane.

Povezane vesti

Reč je o prvom priznanju da je Ukrajina dobila napredni raketni sistem zemlja-vazduh NASAMS, koji je Kijev dugo tražio, a čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog meseca.

“Apsolutno je neophodno da Sedinjene Države pokažu vođstvo i daju Ukrajini sisteme PVO. Želim da zahvalim predsedniku Bajdenu na pozitivnoj odluci koja je doneta”, rekao je Zelenski. „Ali verujte mi, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu, škole, bolnice, univerzitete, domove Ukrajinaca“, dodao je.

Zelenski je takođe zahvalio Sjedinjenim Državama na HIMARS-u i drugim višecevnim lansernim sistemima koji Ukrajini omogućuju napredovanje protiv ruskih okupacionih snaga.

Ukrajina je ovog meseca pokrenula protivofanzivu kako bi oslobodila od okupacije velike delove teritorije u severoistočnoj regiji Harkov. Takođe je napredovala na jugu.

Rusija svoj sedmomesečni upad u Ukrajinu opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju” i negira da gađa civilne lokacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare