Zelenski: Proterivanje Rusa sa Zmijskog ostrva strateška pobeda

Svet 01. jul 202207:16 > 13:51 45 komentara
Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da "proterivanje" Rusa sa Zmijskog ostrva u Crnom moru predstavlja stratešku pobedu koja značajno ograničava delovanje okupatora. On je, takođe, objavio da je Ukrajina počela da izvozi struju u EU.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je odlučilo da se povuče sa Zmijskog ostrva u „znak dobre volje“, te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih nacija da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

Povezane vesti

Ukrajina je, pak, objavila da je oterala ruske snage s ostrva artiljerijskim i raketnim napadima, a Zelenski je pozdravio stratešku pobedu.

„To još ne garantuje bezbednost i da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava delovanje okupatora. Korak po korak, potisnućemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba“, poručio je Zelenski u noćnom video obraćanju.

S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regionu Luganska, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.

Grad je ruska artiljerija granatirala iz različitih smerova, a ruska vojska mu se približavala s nekoliko strana, izjavio je regionalni guverner Luganska Serhij Gaidaj ukrajinskoj televiziji.

“Nadmoć u vatrenoj moći okupatora još uvek je vrlo vidljiva. Jednostavno su za udar na nas dovukli sve svoje rezerve”, rekao je Zelenski.

Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk otkako su okupirale Severodonjeck na drugoj strani reke Severni Donjec, piše Rojters.

Zelenski: Ukrajina počela da izvozi struju u EU

Ukrajina je počela da izvozi struju u EU, preko Rumunije, izjavio je kazao je Zelenski.

„Prešli smo važan korak u našem približavanju EU“, rekao je predsednik Ukrajine, zemlje čiju je kandidaturu za EU ​​prošle nedelje podržala evropska dvadesetsedmorica.

Kijev je „počeo značajno da izvozi struju na teritoriju EU, u Rumuniju“, rekao je Zelenski i dodao da je reč „samo o prvom koraku“.

Kako je rekao, Ukrajina se sprema da poveća isporuke, kao i da ukrajinska struja može da zameni značajan deo ruskog gasa koji troše Evropljani.

„Za nas to nije samo pitanje prihoda od izvoza, to je pitanje bezbednosti cele Evrope“, rekao je Zelenski.

Komentari (45)

Vidi sve komentare