Zelenski: Rekonstrukcija Ukrajine je zajednički zadatak celog demokratskog sveta

Svet 04. jul 202217:11 komentara
Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Rekonstrukcija Ukrajine je "zajednički zadatak celog demokratskog sveta", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na otvaranju konferencije u Luganu, na kojoj treba da se odrede prioriteti buduće rekonstrukcije ratom pogođene zemlje.

Zelenski je rekao da je rekonstrukcija Ukrajine „najvažniji doprinos miru na svetu“ u video obraćanju pred zvaničnicima zemalja ukrajinskih saveznica i brojnih medjunarodnih institucija.

Gotovo hiljadu zvaničnika saveznika Ukrajine, međunarodnih institucija, ali i privatnog sektora nalazi se u Luganu u Švajcarskoj danas i sutra da odrede kako će izgledati buduća rekonstrukcija zemlje. Zelenski je ostao u Ukrajini, dok je ukrajinska delegacija od oko stotinak ljudi, među kojima su ukrajinski premijer Denis Šmigalj, predsednik parlamenta Ruslan Sefančuk stigla je juče u Lugano.

Predsednik Švajcarske Federacije Ignacio Kasis, koji je domaćin konferencije zajedno sa svojim ukrajinskim kolegom Zelenskim, ocenio je da rekonstrukcija i reforme nisu u konkurenciji, da se uzajamno jačaju. Kasis je pozvao da se i pored rata nastave napori u borbi protiv korupcije i za garantovanje funkcionisanja pravde.

PROČITAJTE I:

Sastanak u Luganu treba da dovede do „efikasnog političkog procesa“ rekao je švajcarski predsednik.

Treba da se naprave planovi kojim će se garantovati pomoć Ukrajini i biti podeljene uloge između te zemlje, drugih država, međunarodnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je sa „slava Ukrajini“ završila govor u kome je insistirala na rekonstrukciji Ukrajine da bude bolja nego što je bila pre rata.

„Ukrajina iz svega ovoga može da izadje da bude na putu ka jednoj snažnoj zemlji, modernijoj, sa solidnijim pravnim sistemom i institucijama, sa uspehom u borbi protiv korupcije, ali takođe sa zelenijom, digitalnijom i otpornijom privredom“, rekla je Fon der Lajen.

„Znamo da je njihova borba (ukrajinska) takođe naša borba i zato pomažemo Ukrajini da pobedi u ovom ratu. ; Treba takodje da osiguramo da Ukrajina pobedi u miru koji će bez sumnje doći“, rekla je ona.

Cilj konferencije je da se napravi program sličan „Maršalovom planu“ SAD za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata. Procenjuje se da će obnova Ukrajine, u kojoj rat traje već više od četiri meseca, koštati stotine milijardi dolara. Plan bi trebalo da izloži potrebe Ukrajine, u smislu oštećene i uništene infrastrukture, razorene ekonomije, kao i u oblasti životne sredine i društva.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.