Zelenski: Rusi počeli da pripremaju narod za moguću upotrebu nuklearnog oružja

Svet 07. okt 202219:39 54 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na preventivne sankcije protiv Rusije, navodeći da su zvaničnici te zemlje "počeli da pripremaju svoje društvo" za moguću upotrebu nuklarnog oružja u ratu u Ukrajini.

Zelenski je u intervjuu za BBC negirao da je pozivao na napade na Rusiju, tvrdeći da je njegova ranija izjava pogrešno prevedena.

Povezane vesti

„Morate da koristite preventivne udare“, kazao je, misleći na sankcije, „ne napade“.

Poslednjih sedmica, ukrajinska vojska je povratila velike delove svoje teritorije u uspešnoj kontraofanzivi koja je primorala ruske trupe da se povuku sa pozicija koje su dugo držale. BBC navodi da je Kijev, rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, opisao kao odgovor Moskve na sopstvene poraze.

Aneksija, koju je međunarodna zajednica okarakterisala kao nelegalnu, podstakla je strahove da bi sedmomesečni sukob mogao da eskalira. Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi viši ruski zvaničnici nagovestili su da bi nuklearno oružje, moguće manje, taktičko oružje, moglo da bude iskorišćeno za odbranu tih oblasti, mada zapadni zvaničnici kažu da nema dokaza da se Moskva sprema za tako nešto.

Zelenski je u predsedničkoj palati u Kijevu, govoreći na engleskom jeziku, za BBC kazao da su Rusi „počeli da pripremaju svoje društvo“.

„To je veoma opasno. Nisu spremni da to učine, da upotrebe (nuklearno oružje). Ali su počeli o tome da pričaju. ne znaju da li će ga upotrebiti ili ne. Mislim da je čak opasno pričati o tome“, rekao je Zelenski.

Dodao je da je neophodno preduzeti akciju, jer su ruske pretnje „rizik za celu planetu“.

Moskva je, kako tvrdi, već napravila korak ka tome okupiravši nuklearnu centralu Zaporožje, najveću u Evropi.

„Svet može odmah da zaustavi akcije ruskih okupatora. Svet može da primeni paket sankcija u takvim slučajevima i učini sve da ih natera da napuste nuklearnu centralu“, poručio je Zelenski.

On je pozvao Ruse da se „bore za svoje telo, prava i dušu“, pošto je Putin objavio mobilizaciju stotina hiljada rezervista, što je podstaklo antiratne proteste u Rusiji i dovelo do velikog egzodusa vojno sposobnih muškaraca.

„Ovi sada mobilisani klinci, dolaze bez pušaka, pancira, oni su samo topovsko meso… Ako ne žele da budu ćevap… moraju da se bore (za svoje živote)“, kazao je Zelenski.