Zelenski: Spremni smo da prihvatimo neutralnost i denuklearizovani status

Svet 27. mar 202222:17 > 22:53 93 komentara
Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da temeljno proučava pitanje neutralnosti Ukrajine, jedne od centralnih tačaka pregovora sa Rusijom za okončanje sukoba.

Jedna od klauzula pregovora tiče se „bezbednosnih garancija i neutralnosti, denuklearizovanog statusa naše države“ i to je zahtev Moskve, izjavio je Zelenski u intervjuu ruskim medijima, koji prenosi ukrajinsko predsedništvo na Telegramu.

„Spremni smo da to prihvatimo“, rekao je Zelenski i dodao da se ta tačka pregovora „temeljno proučava“.

Povezano:

Prema njegovim rečima, rat može da bude brzo okončan, ali su „predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovo okruženje ti koji odugovlače“.

Zelenski je dodao da bi sporazum dve zaraćene strane trebalo da ratifikuju parlamenti dve zemlje. Ponovio je da će u Ukrajini biti organizovan referendum o tom dogovoru.

Ukrajinski predsednik je dao onlajn intervju ruskoj opozicionoj televiziji Dožd i nezavisnoj Meduzi, čiji je sajtove blokirala Rusija, kao i ruskom listu Komersant.

U Rusiji je regulator za medije Roskomnadzor upozorio medije da ne objavljuju taj intervju i dodao da će biti pokrenuta istraga protiv onih koji su učestvovali u intervjuu.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare