Zelenski traži Guterešovu pomoć u spasavanju ranjenih iz Azovstala

Svet 04. maj 202222:59 2 komentara
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da pomogne u "spasavanju" ranjenih iz opkoljene čeličane Azovstal koju bombarduju ruske snage.

„Životi ljudi koji su tamo su u opasnosti (…) Tražimo vašu pomoć da ih spasimo“, rekao je Zelenski, tokom telefonskog razgovora sa Guterešom, a prenela je njegova pres služba.

Prema podacima Kijeva tamo se u podzemnim galerijama nalaze stotine vojnika i civila, uključujući desetine dece. UN su u nedelju već učestvovale u organizaciji evakuacije stotinak civila zarobljenih u Azovstalu, s ukrajinskim vojnicima koji brane ovaj poslednji džep otpora u strateškoj luci, koju gotovo u potpunosti kontrolišu ruske snage.

POVEZANE VESTI:

Rusija je objavila da će njene snage prekinuti vatru na čeličanu i od četvrtka na tri dana otvoriti humanitarni koridor za evakuaciju civila, ministarstvo obrane nije pominjalo vojnike, a branioci Marijupolja kažu da se tamo nalazi nekoliko stotina ranjenih vojnika.

Gradonačelnik Marijupolja u egzilu Vadim Boitčenko izjavio je ranije da da se vode „teške borbe“ u Azovstalu. Prema njegovim rečima, u ovoj ruskoj ofanzivi učestvuju „teška artiljerija, tenkovi (i) avijacija“, kao i „brodovi koji su se približili“ obalama, jer se Azovstal nalazi duž Azovskog mora.

Ruske trupe pokušavaju „da unište“ ukrajinske vojnike ukopane u Azovstalu, saopštila je ukrajinska vojska.

„Uz podršku avijacije, neprijatelj je obnovio ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu nad fabričkim kompleksom. Bezuspešno“, saopštila je komanda ukrajinske vojske na Telegramu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare