Zelenski u govoru u UN zatražio kažnjavanje Rusije

Svet 22. sep 202200:35 15 komentara
Tanjug/ AP Photo/Jason DeCrow

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u noćašnjem govoru Generalnoj skupštini UN tražio "pravednu kaznu" Rusiji zbog zločina koji je počinila protiv njegove zemlje.

Zelenski je jedini državnik kome je Generalna skupština dozvolila da se obrati video-vezom.

Rat u Ukrajini dominira u govorima u UN, na zasedanju koje se održava gotovo sedam meseci od početka ruske ofanzive u Ukrajini što je najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata.

„Zločin je načinjen protiv Ukrajine, i tražimo pravednu kaznu“, rekao je Zelenski na početku govora.

„Mi nismo hteli ovaj rat, imali smo 88 rundi razgovora od početka mog predsedništva do 24. februara ove godine“, rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina nije imala drugog izbora nego da se brani.

Zelenski je rekao da odluka predsednika Rusije Vladimira Putina u sredu da mobiliše rezerviste, pokazuje da Moskva nije ozbiljna u pregovorima o okončanju svog skoro sedmomesečnog rata i ;insistirao na tome da će njegova zemlja pobediti u odbijanju napada Rusije i proterivanju njenih trupa.

„Možemo da vratimo ukrajinsku zastavu na celu našu teritoriju. Možemo to da uradimo silom oružja“, rekao je predsednik, „ali treba nam vremena“ dok je u toku ukrajinska kontra-ofanziva kojom su ovog meseca oslobodjeni delovi teritorije koju su držali Rusi.

Zelenski nije detaljno govorio o razvoju događaja, a ocenio je da je svaki govor Rusa o pregovorima samo taktika odlaganja i da akcije Moskve govore više od njenih reči.

„Govore o razgovorima, ali najavljuju vojnu mobilizaciju. Oni govore o razgovorima, ali najavljuju lažne referendume na okupiranim teritorijama Ukrajine“, rekao je on.

Ocenio je da Moskva želi da provede zimu pripremajući svoje snage u Ukrajini za novu ofanzivu, ili barem se utvrđujuči uz mobilizaciju više trupa.

„Rusija želi rat – to je istina. Ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije“, rekao je on, izjavljujući da su „čovečanstvo i međunarodno pravo jači“ od „terorističke države“.

Izlažući različite „preduslove za mir“ u Ukrajini, on je pozvao svetske lidere da oduzmu Rusiji pravo glasa u međunarodnim institucijama i pravo veta Saveta bezbednosti UN, rekavši da agresori moraju biti kažnjeni i izolovani.

Govor Zelenskog bio je jedan od najviiše očekivanih na skupu u Njujorku čija glavna tema je ove godine rat u njegovoj zemlji.

Na prošlogodišnjem zasedanju Generalne skupštine, Zelenski je nezaboravno uporedio UN s „penzionisanim super-herojem koji je davno zaboravio koliko je nekada bio veliki“, dok je pozivao na akciju suprotstavljanja Rusiji zbog njene aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. i njene podrške separatistima na istoku Ukrajine.