Zelenski u Parizu tražio od Makrona i Šolca avione i teško naoružanje „što pre“

Svet 09. feb 202300:0425 komentara
Julien De Rosa/Pool via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je u sredu uveče doputovao u Pariz na večeru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tražio je od njih teško naoružanje i avione "što je više moguće" i "što je pre moguće".

Pročitajte još:

„Što pre Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što pre naši piloti dobiju avione, pre će se završiti ova ruska agresija i moći ćemo da se vratimo miru u Evropi“, rekao je Zelenski za AFP.

Makron je Zelenskog uverio u svoju „odlučnost“ da „prati“ Ukrajinu „ka pobedi“ i u svoju želju da nastavi isporuke francuskog oružja Ukrajini skoro godinu dana nakon početka ruske invazije.

„Mi stojimo uz Ukrajinu. Čvrsto. I sa odlučnošću da je pratimo do pobede i obnavljanja njenih legitimnih prava“, rekao je Makron. „Nastavićemo napore u pogledu isporuka odbrambenih sredstava“, dodao je on.

Šolc je Zelenskom rekao da će saveznici vojno podržavati Ukrajinu, posebno vojno, „koliko god bude potrebno“ da odbije rusku invaziju.

„Mi smo se angažovali sa Ukrajinom (…) i podržali Ukrajinu finansijski, humanitarno i naoružanjem: teškom artiljerijom, protiv-vazduhoplovnom odbranom i, odnedavno, isporukom borbenih tenkova, i nastavićemo da tako radimo, pa koliko god da je potrebno“, uverio je nemački kancelar na konferenciji za novinare u Parizu zajedno sa francuskim i ukrajinskim predsednicima, Makronom i Zelenskim.

Pariz je druga etapa iznenadne evropske turneje Zelenskog, posle Londona, gde je ;pozvao svoje saveznike da mu isporuče borbene avione kako bi odbili napade Rusije.

Nekoliko dana pre prve godišnjice invazije koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine, a koja je Zelenskog pretvorila u vojskovođu, ukrajinskog lidera je posle 22 časa njegov francuski kolega, Emanuel Makron, dočekao u Jelisejskoj palati gde je pozvao i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Zelenski u četvrtak iz Pariza ide u Brisel, na samit Evropske unije.

Komentari

Vaš komentar