Zelenski: U ratu smo, ovo nije ping-pong – pošaljite nam avione

Svet 09. mar 202213:09 23 komentara
Shutterstock/ paparazzza

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio da je pretnja njegovoj zemlji na "maksimalnom nivou", ali je istakao i da je njihov odgovor takođe na najvišem nivou.

Zelenski je, u trenutku kada rat traje već dve nedelje a milioni civila su napustili zemlju, poručio da će ukrajinska vojska biti ojačana naoružanjem koje je preotela od Rusa u borbi, prenosi CNN.

Povezane vesti

„Naša vojska je uspela da dopuni svoj arsenal mnogim trofejima preotetim na bojnom polju. Neprijateljski tenkovi, oklopna vozila i municija sada će služiti našoj odbrani, našem životu i našoj zemlji. Šta može biti više ponižavajuće za okupatore?! Borićemo se protiv neprijatelja njihovim vlastitim oružjem, kao dodatak našem“, kazao je Zelenski.

On je na ruskom jeziku ruskim vojnicima poručio: „Odlazite“.

„Zašto ste ovde? Možete da se spasite ako samo odete. Uzimate naše živote, i svoje. Hajde da okončamo ovaj rat i vratimo se miru“, kazao je Zelenski.

On je ponovio svoj globalni poziv da se Ukrajini pošalju avioni, kako bi se izbegla „ogromna humanitarna katastrofa“.

„Slušajte, u ratu smo. Nemamo vremena za ove medije, za ove signale… Ovo nije ping-pong. Ovde se radi o ljudskom životu. Tražimo još jednom: donesite odluku brzo. Ne prebacujte odgovornost s jednih na druge. Pošaljite nam avione“, poručio je Zelenski.

Sjedienjene Američke Države odbile su „zbunjujući“ predlog Poljske za slanje aviona u Ukrajinu preko NATO baze u Nemačkoj kao neostvariv.

„Ukrajinski piloti bi bukvalno mogli da prepešače preko granice i vrate se u Ukrajinu avionima“, rekao je on, uz ocenu da bi to bio mnogo „lakši i pametniji“ potez nego slati avione u Nemačku i odatle za Ukrajinu.

Poljska je juče saopštila da je spremna da rasporedi „odmah i bez nadoknade“ sve svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i pruži ih „na raspolaganje“ američkoj vladi, a zauzvrat je tražila da joj SAD obezbede „polovne letelice sa odgovarajućim operativnim kapacitetima“, dodajući da je „spremna da odmah utvrdi uslove za kupovinu tih aviona“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare