Zelenski: Ukrajina dobila samo 30 odsto granata koje je obećala EU

Svet 26. feb 202420:32 5 komentara
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajina je primila samo 30 odsto od milion artiljerijskih granata koje je Evropske unija obećala prošle godine, izjavio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski, dok je vojska u teškoćama na frontu i nedostaje joj municija.

„Od milion granata koje nam je obećala EU, nije isporučeno 50 odsto, već nažalost 30 odsto“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa bugarskim ministrom Nikolajem Denkovim.

EU se prošle godine obavezala da će Ukrajini, koja se dve godine bori protiv ruske invazije, poslati milion artiljerijskih granata pre kraja marta 2024. godine, ali je kasnije priznala da ne može da postigne taj cilj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) je krajem januara rekao da će do marta biti isporučeno oko 52 odsto obećanih granata.

Ukupno, prema rečima Borela, EU će moći da isporuči Kijevu 1,15 miliona granata pre kraja 2024. godine.

Ukrajinski zvaničnici su se poslednjih dana žalili zbog kašnjenja u isporuci zapadne vojne pomoći, što je posebno primoralo ukrajinsku vojsku da se povuče iz grada tvrđave Avdijivke posle četiri meseca borbi.

Ukrajinske vlasti su danas navele da su njene snage napustile jedno malo selo u blizini Avdijivke zbog neprestanog pritiska ruskih snaga.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Omerov u nedelju je rekao da je polovina zapadnog naoružanja obećanog Kijevu isporučena sa zakašnjenjem.

Zelenski je prošle nedelje ocenio da su kašnjenja u isporuci oružja doprinela neuspehu velike kontraofanzive Kijeva u leto 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare