Zelenski: Ukrajina je na putu u NATO, moramo da dobijemo sistem garancija

Svet 18. feb 202221:48 > 22:4923 komentara
Izvor: REUTERS/Irakli Gedenidze

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da, iako Ukrajina nije punopravna članica NATO, postoji potreba da vodeće zemlje sveta, uključujući SAD i Rusiju, postignu sveobuhvatni sporazum kojim bi bile "utvrđene garancije bezbednosti" za Ukrajinu, i vojne i energetske.

U intervjuu za RTV Ukrajine, Zelenski je istakao da je ta zemlja na putu ka članstvu u Alijansi, objavljeno je na zvaničnom vebsajtu predsednika Ukrajine.

„Na putu smo ka Alijansi. NATO je, naime, jedini od danas postojećih bezbednosnih saveza kojem bi Ukrajina mogla da se pridruži. Mi tamo imamo poziciju ‘otvorenih vrata’. Ali, na tom putu postoji veliko rastojanje – godine i meseci, naročito ako dođe do eskalacije. Dok prolazimo ovim putem, moramo da dobijemo sistem garancija“, istakao je Zelenski.

Primetio je da se ovim pitanjem bave „svi svetski lideri“, naročito oni koji su u kontaktima s Ruskom Federacijom.

POVEZANE VESTI:

Zelenski je ocenio da su garancije Ukrajini „zapravo jedina alternativa“ u situaciji kada je ona primorana „da se sama brani, da održava moćnu vojsku tokom aktuelne agresije i istovremeno osigurava vitalnu aktivnost države i sprovodi reforme“.

„Zato, ako vi, naši partneri, govorite o tome šta su naše zajedničke vrednosti, onda dajte da na njima radimo zajedno. Ne, to nije altruizam, reč je o tome što će sutra (Rusija) i na vas krenuti. Oni će ići dalje, posle čega će nastavi migraciona kriza“, rekao je Zelenski.

Kako je naveo, reč je pre svega o podršci ukrajinskoj armiji – njenom finansiranju, obuci, rehabilitaciji vojnika i drugim pitanjima. Jednako važno pitanje, kako je rekao, jeste enegretsku bezbednost, posebno u kontekstu pretnji gasovodom „Severni tok – 2“

„Potreban je globalni dokument. Ne bežimo od razgovora u Normandijskom formatu. Najjače zemlje sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju, sešće i potpisaće da postoji takav put. Ali, u tom dokumentu potrebno je da postoji četiri-pet garancija o bezbednosti naše zemlje.Tada je to razgovor“, zaključio je Zelenski.

Komentari

Vaš komentar