Zelenski: Više od šest miliona Ukrajinaca bez struje

Svet 26. nov 202209:2730 komentara
Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je više od šest miliona domaćinstava u zemlji i dalje pogođeno nestankom struje, dva dana nakon što su ruske snage ciljano gađale ključnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

„Od večeras struje nema u većini regiona i u Kijevu. Ukupno više od šest miliona pretplatnika“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju, javio je Radio Slobodna Evropa.

Zelenski je naveo da je oko 600.000 pretplatnika ostalo bez struje u glavnom gradu Kijevu, a među pogođenim regionima su takođe oblasti Odesa, Vinicija i Dnjepropetrovska oblast.

Istovremeno, guverner Hersonske oblasti u jugoistočnoj Ukrajini je izjavio juče da su „zbog stalnog granatiranja“ zvaničnici evakuisali bolničke pacijente iz nekoliko ustanova, dok je drugi ukrajinski zvaničnik okrivio ruske snage za desetine stradalih u granatiranju, prenosi AFP.

Galina Lugova, šefica gradske vojne uprave Hersona, rekla je da je 15 stanovnika Hersona ubijeno u ruskom granatiranju tokom dana i da je još 35 povređeno, uključujući i jedno dete.

Lugova je na društvenim mrežama navela da je više privatnih kuća i višespratnica oštećeno u ruskom bombardovanju.

Guverner Jaroslav Januševič je ranije tog dana preko Telegram kanala regionalne administracije rekao da su deca iz hersonske regionalne ustanove prevezena u Mikolajev, udaljen oko 60 kilometara. On je rekao da su među drugim premeštenim pacijentima bili psihijatrijski pacijenti, pri čemu se očekuje da će oko 100 ljudi dobiti lečenje u crnomorskom lučkom gradu Odesa.

Komentari

Vaš komentar