Zelenski: Vojska Ukrajine može da odbije svaki ruski napad

Svet 06. dec 202114:23 > 20:1621 komentara
Reuters/Gleb Garanich

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedeljak, povodom obeležavanja Dana oružanih snaga, da ukrajinske oružane snage mogu da odbiju svaki ruski napad.

„Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine nastaviće da ispunjavaju svoju najvažniju misiju – da brane slobodu i suverenitet države od ruskog agresora. Ukrajinska vojska veruje u svoju snagu i može da spreči svaki osvajački plan neprijatelja“, poručio je Zelenski u saopštenju.

Rusija je nagomilala velike vojne snage kod granice sa Ukrajinom, ali odbacuje optužbe da priprema ofanzivu.

Ukrajina u ponedeljak obilježava 30. godišnjicu osnivanja nezavisne vojske, pošto je proglasila nezavisnost od bivšeg SSSR 1991.

Kijev, Lavov i Odesa tim povodom će predstaviti javnosti američka vojna vozila Hamvi. U Odesi će se održati i svečana predaja nedavno isporučenih patrolnih brodova američke obalske straže, koji će ojačati kapacitete ukrajinske ratne mornarice.

Ukrajina poziva NATO da ubrza njeno pristupanje, ali čelnici NATO prvo traže sprovođenje reformi i suzbijanje korupcije.

Moskva upozorava Zapad da ne prelazi njene „crvene linije“ i da zaustavi širenje NATO na istok.

Zelenski je danas posetio prvu liniju fronta na istoku zemlje koja je u rukama proruskih separatista i to u jeku napetosti sa Rusijom, optuženom da priprema invaziju na Ukrajinu. U borbama je od 2014. poginulo 14.000 ljudi.

„Čast mi je što sam danas sa vama, hvala što štitite suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, rekao je Zelenski tokom posete ukrajinskim snagama bezbednosti na području Donjecka.

Ambasada Ukrajine: Rusija rasporedila više od 94.000 vojnika i 1.200 tenkova u blizini granice

Ukrajina je upozorila da je Rusija rasporedila više od 94.000 vojnika i 1.200 tenkova u blizini granice sa tom zemljom i na ukrajinskim teritorijama nad kojima Kijev nema kontrolu.

„Prema stanju od 6. decembra, broj kopnenih komponenti oružanih snaga Rusije u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom, uključujući okupirani Krim i teritoriju Ukrajine u Donjecku i Lugansku, iznosi više od 94.300 vojnika, 1.200 tenkova, 1.600 artiljerijskih sistema, 330 aviona i 240 helikoptera. Ovaj broj ima tendenciju povećanja“, saopštila je Ambasada Ukrajine u Beogradu.

Ambasada je navela da „trenutnu situaciju karakterišu stalne provokacije ukrajinskih pozicija od ruske vojske, u cilju narušavanja primirja i kršenje režima prekida vatre i prisustvo ruskog naoružanja, zabranjenog Minskim sporazumima u blizini linije razgraničenja“.

Ukrajina je optužila Rusiju i za „snajpersku vatru duž linije razgraničenja“ i za „blokiranje rada Specijalne posmatračke misije OEBS“.

„Rusija nastavlja oružanu agresiju protiv Ukrajine i preduzima mere da spreči integraciju ukrajinske države u evropske bezbednosne strukture. Glavni cilj politike Rusije, što se tiče Ukrajine, je uništavanje ukrajinske državnosti i uspostavljanje potpune kontrole nad njom“, dodala je Ambasada Ukrajine u Srbiji.

Zvaničnici Ukrajine, zapadnih zemalja i NATO izražavali su zabrinutost prethodnih dana zbog ruskog gomilanja vojne opreme i vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, navodeći da bi to moglo da znači da se Moskva priprema za invaziju na tu zemlju.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine, nakon što je tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, naklonjen Moskvi, zbačen sa vlasti masovnim protestima. Nekoliko nedelja kasnije, Rusija je podržala pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine koja i dalje traje.

Komentari

Vaš komentar