Zelenski: Za dlaku izbegnuta nuklearna katastrofa

Svet 26. avg 202209:16 96 komentara
zaporožje nuklearka nuklearna centrala
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu jer je dovod struje ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje bio satima prekinut zbog ruskog granatiranja u tom području, što je Moskva demantovala.

Zelenski je rekao da je rusko granatiranje u četvrtak izazvalo požare u jamama za pepeo obližnje elektrane na ugalj, što je isključilo dovod struje u reaktorski kompleks, najveće takvo postrojenje u Evropi.

Pomoćni dizel generatori obezbedili su snabdevanje strujom koja je ključna za rashladne i sigurnosne sisteme u postrojenju, rekao je, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod nadzorom ruske vojske.

„Da osoblje naše nuklearke nije reagovalo nakon nestanka struje, već bismo bili prisiljeni da prevladamo posledice nuklearne nesreće“, rekao je u večernjem obraćanju.

„Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe.“

Vladimir Rogov, zvaničnik kojeg je Rusija imenovala u okupiranom gradu Enerhodaru u blizini elektrane, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi u blizini elektrane.

Rekao je da su gradovi u tom području ostali bez struje na nekoliko sati u četvrtak.

„To je uzrokovano prekidom veze dalekovoda i nuklearne elektrane Zaporožje kao rezultat provokacija boraca Zelenskog“, napisao je Rogov na Telegramu.

„Do samog isključenja došlo je zbog požara i kratkog spoja na dalekovodima.“

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je to bilo prvo potpuno isključenje struje u elektrani, koja je postala žarište u šestomesečnom ratu.

Rusija je napala Ukrajinu u februaru, zauzela elektranu u martu i od tada je kontroliše, iako ukrajinski tehničari još uvek njom upravljaju.

Ujedinjene nacije traže pristup postrojenju i pozvali su na demilitarizaciju područja.

Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) „vrlo su, vrlo blizu“ posete Zaporožju, rekao je u četvrtak glavni direktor agencije Rafael Grosi.

Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za granatiranje te lokacije, što je podstaklo strahove od nuklearne katastrofe.

Nuklearni stručnjaci upozorili su na opasnost od oštećenja bazena za istrošeno nuklearno gorivo ili reaktora elektrane.

Prekid dovoda struje potrebne za hlađenje bazena mogao bi da prouzrokuje katastrofalno topljenje.

„Moglo bi da strada stotine ili hiljade ljudi“

Pol Braken, stručnjak za nacionalnu bezbednost i profesor na Jejl, rekao je da je zabrinutost da bi artiljerijske granate ili projektili mogli da probuše zidove reaktora i prošire radijaciju na potencijalno veliko područje, slično kao nesreća koja je uključivala reaktor u Černobilu 1986. godine.

Kvar u nuklearki Zaporožje mogao bi da „ubije stotine ili hiljade ljudi i ekološki ugrozi daleko veće područje koje seže do Evrope“, rekao je Braken.

„Ruski rulet je dobra metafora jer Rusi vrte komoru revolvera, preteći da će razneti mozak reaktora širom Evrope“, rekao je Braken.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare