Zeman na intenzivnoj nezi, zabranio lekarima da javnosti kažu njegovu dijagnozu

Svet 10. okt 202114:39 > 15:32 5 komentara
REUTERS/David W Cerny/File Photo

Predsednik Češke Miloš Zeman prevezen je iz predsedničkog zamka Lani u bolnicu u Pragu, pošto je posle skoro nedelju dana tvrdnji da je samo iscrpljen, predsednička kancelarija priznala da je zaista bolestan. On je prevezen na intenzivnu negu Centralne vojne bolnice u Pragu zbog komplikacija u osnovnom oboljenju, međutim, predsednik nije dao pravo lekarima da saopšte javnosti šta mu je, kazao je novinarima Zemanov lekar, direktor te bolnice Miroslav Zavoral.

Na video snimku koji su neki mediji uspeli uprkos obezbeđenju da snime i objavili danas kada je predsednik priman u bolnicu, izgledao je tako loše da je češki glavni tabloid Blesk saopštio da iz obzira prema Zemanu kao pacijentu i njegovoj porodici snimak neće objaviti.

Povezane vesti

Predsednička kancelarija i Zemanov portparol Jirži Ovčaček su u petak, kada su priznali da je predsednik bolestan, ne precizirajući šta mu je, i dalje tvrdili da je predsednik Zeman u stanju da vodi razgovore o tome kome će poveriti mandat da sastavi vladu posle izbora 8. i 9. oktobra.

Zbog pogoršanog zdravlja predsednika, koji prema nezvaničnim saznanjima čeških medija i njegovog prijatelja, bivšeg predsednika Vaclava Klausa, ima probleme sa jetrom, zbog koje mu se gomila tečnost u trbušnoj duplji, Predsednička kancelarija iz dana u dana bila je prinuđena da otkazuje program predsednika koji je koliko dan ranije najavljivala.

Zeman prvi put nije bio u stanju da glasa na biralištu u Pragu, otkazan je njegov današnji intervju sa komentarom stanja posle izbora za televiziju CNN Prima njuz, danas se samo sreo sa premijerom Andrejom Babišom, a premijer je, iako je bilo najavljeno obraćanje medijima, izbegao novinare, dok je javnost predsednika poslednji put uživo videla 1. septembra.

Zemanov portparol saopštio je danas da je šef države konačno prihvatio preporuku svog lekara da bude smešten u bolnicu, kako je doktor Zavoral pokušavao da ga ubedi već dva puta ove nedelje, a Zeman je to odbijao.

Predsednikovo pogoršano zdravlje osetno komplikuje sastavljanje vlade u Češkoj posle parlamentarnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno tesno ispred ANO premijera Babiša.

Zajedno je održala predizborna obećanja i već sinoć je potpisala sa drugom uspešnom opozicionom koalicijom Pirati i nezavisni gradonačelnici STAN memorandum o tome da će zajedno formirati vladu.

Dve opozicione koalicije imaju zajedno komotnu većinu od 108 poslanika u donjem domu.

Premijer Andrej Babiš, iako poražen i nema partnera da sastavi vladu, pošto ima najbrojniji poslanički klub, insistira da, kako mu je već ranije javno obećao predsednik Zeman, on dobije prvi pokušaj da sastavi vladu.

Zeman (77) je prošlog meseca osam dana proveo u bolnici, pušten je 22. septembra na kućno lečenje, ali njegova kancelarija i portparol tvrdili su sve do pre tri dana da mu nije ništa, već da je samo dehidriran i iscrpljen.