Zemlje ASEAN poručile vođi puča u Mjanmaru da zaustavi ubijanje

Svet 24. apr 202117:361 komentar
Antara Foto/Dhemas Reviyanto/ via REUTERS

Lideri zemalja jugoistočne Azije kazali su komandantu vojske Mjanmara, koja je preuzela vlast nakon puča u februaru, da prestane sa nasilnim suzbijanjem protesta u toj državi, javlja BBC.

General Min Aung Hlaing je u prvoj zvaničnoj poseti inostranstvu nakon dolaska na vlast čuo zahteve da prestane sa ubijanjem demonstranata i oslobodi političke zatvorenike.

Povezane vesti:

Više od 700 ljudi je ubijeno a hiljade su pritvorene nakon puča i protesta koji su usledili, navodi BBC.

U Indoneziji je održan samit Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), čije su članice postigle konsenzus o pet tačaka u vezi krize u Mjanmaru.

Među njima su hitan prekid nasilja i početak dijaloga između vojnih i civilnih vođa, koji bi nadgledali specijalni izaslanik ASEAN i delegacija koja bi pošla sa njim.

Asocijacija je takođe ponudila humanitarnu pomoć.

Konsenzus o pet tačaka pozdravila je novoformirana „Vlada nacionalnog jedinstva“ Mjanmara, grupa koju čine protivnici puča, među kojima su borci za demokratiju, zastupnici etničkih manjina i bivši članovi vlade zatočene liderke Aung San Su Ći.

Tokom samita demonstranti su se okupili u blizini zgrade u kojoj se održavao, udarali u šerpe i lonce i nosili parole „Obnovite demokratiju“ i „Mi smo protiv vojnog udara“.

Protesti su održani i u najvećim gradovima Mjanmara.

Razgovori u Indoneziji bili su prvi veliki pokušaj da se prevaziđe kriza u Mjanmaru.

Komentari

Vaš komentar