Zemlje G7 spremaju „nove oštre sankcije“ Rusiji

Svet 04. mar 202219:49 4 komentara
Moskva šetači sankcije šoping
REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Zemlje G7 objavile su danas da nameravaju da uvedu "nove oštre sankcije" protiv Moskve zbog njene invazije Ukrajine i obavezale se da će se suprotstaviti ruskoj "kampanji dezinformacija".

„Nastavićemo da uvodimo nove stroge sankcije kao odgovor na rusku agresiju, naveli su u zajedničkom saopštenju ministri spoljnih poslova grupe najrazvijenijih zemalja sveta (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Britanija i SAD).

Oni su takođe osudili „dezinformacije ruske vlade i medija koji su povezani sa njom“, čiji „stalan tok izmišljenih tvrdnji ugrožava dodatne živote“.

Oni su zatražili hitno uspostavljanje humanitarnih koridora u Ukrajini da se olakša evakuacija civila i dozvoli pristup organizacijama pomoći Ujedinjenih nacija i medicinskog osoblja.

„Tražićemo polaganje računa od onih koji su odgovorni za ratne zločine, uključujući neselektivnu upotrebu oružja protiv civila i podržavamo istrage i sakupljanje dokaza koji su u toku, posebno od tužioca Međunarodnog krivičnog suda“, navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 pozvale su Rusiju da prekine napade u okolini ukrajinskih nuklearnih centrala, posle noćašnjeg ruskog granatiranja centrale Zaporožje, najveće u Evropi.

„Svaki oružani napad i svaka pretnja protiv nuklearnih postrojenja koja se koriste za mirnodopske svrhe predstavljaju kršenje principa Povelje Ujedinjenih nacija, međunarodnog prava“, navodi se u zajedničkoj deklaraciji tih zemalja.

One su navele da podržavaju inicijativu generalnog direktora Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da se postigne dogovor Ukrajine i Rusije kojim će se garantovati bezbednost ukrajinskih nuklearnih postrojenja.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare