Zemlje NATO koje se graniče sa Rusijom podići će „zid dronova“

Svet 24. maj 202421:50 16 komentara
Shutterstock

Šest zemalja članica NATO koje se nalaze u susedstvu Rusije složilo se da podignu "zid dronova" kako bi branili svoje granice od "provokacija", saopštila je litvanska vlada.

„To je potpuno nova stvar, zid bespilotnih letelica koji se proteže od Norveške do Poljske. Cilj je da koristimo bespilotne letelice i druge tehnologije za zaštitu naših granica“, izjavila je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Ona je to rekla posle razgovora sa kolegama iz drugih baltičkih država, Estonije i Letonije, kao i Finske, Norveške i Poljske.

Pročitajte još

„Ne radi se samo o fizičkoj infrastrukturi, sistemima za nadzor, već i o dronovima i drugim tehnologijama, koje bi nam omogućile da se zaštitimo od provokacija iz neprijateljskih zemalja i sprečimo šverc“, dodala je ona.

Pored raspoređivanja dronova za nadgledanje granice, ove zemlje bi koristile sisteme za presretanje neprijateljskih dronova.

Litvanska ministarka nije pomenula vremenski rok za taj projekat, koji je odobren zbog trenutnih bezbednosnih zabrinutosti u regionu usred ruskog rata u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare