Zemljotres jačine sedam stepeni Rihtera pogodio Filipine, rušio zgrade

Svet 27. jul 202207:39 > 10:03
Filipini
Tanjug/AP Photo

Zemljotres jačine 7,0 stepeni Rihterove skale pogodio je Filipine u sredu, saopštio je američki Geološki zavod (USGS). Najmanje četiri osobe su poginule, a najmanje 60 je povređeno, izjavio je filipinski ministar unutrašnjih poslova Bendžamin Abalos. Stanovnici su evakuisani, a brojne zgrade oštećene, neke i srušene. Potres je izazvao mala klizišta.

Zemljotres je pogodio severni Luzon, najnaseljenije ostrvo u zemlji, u 8:43 po lokalnom vremenu (20:43 po istočnoevropskom vremenu), prema USGS-u. Agencija je prvobitno označila potres magnitude 7,1, pre nego što ga je smanjila na 7,0.

Filipni, zemljotres
Tanjug/Philippine Red Cross via AP

Njegov epicentar bio je oko 13 kilometara jugoistočno od malog grada Dolores, u provinciji Abra, sa dubinom od 10 kilometara (6,2 milja), prema USGS-u, prenosi CNN.

Jedna osoba poginula je u svojoj kući u Abri, gde je povređeno najmanje 25 osoba koje su sada u bolnici.

Građevinski radnik je poginuo u ruševinama u planinskom gradu La Trinidad u provinciji Benguet, gde su klizišta i odroni kamena blokirali nekoliko puteva.

Potres se osetio se u glavnom gradu Manili, udaljenoj više od 400 kilometara, gde su radnici i stanovnici evakuisani iz zgrada i izašli na ulice.

Filipini
Tanjug/AP Photo

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju (Phivolcs) saopštio je da bi građani trebalo da se pripreme za naknadne potrese, ali navodi da nije izdato nikakvo upozorenje na cunami. Abra je region bez izlaza na more poznat po dubokim dolinama i planinskom terenu.

U saopštenju, predstavnica Čing Bernos, kongresmenka iz provincije Abra, rekla je da je potres „prouzrokovao štetu mnogim domaćinstvima i objektima“, a „takođe se osetio u raznim delovima Luzona.

Fotografije iz Abra pokazuju zgrade oštećene zemljotresom i ruševine koje prekrivaju tlo.

Bernos je rekla da njena kancelarija prati situaciju i procenjuje obim štete i apeluje na stanovnike da ostanu na oprezu „zbog mogućnosti naknadnih potresa“.

Filipinski predsednik Ferdinand „Bongbong“ Markos Mlađi naredio je hitno slanje spasilačkih i timova za pomoć u Abru i posetiće pogođena područja, rekao je njegov sekretar za štampu na konferenciji za novinare u sredu.

Potres je izazvan kretanjem u rasedu tektonskih poloča na dubini od 25 kilometara, saopštio je institut.

Komentari

Vaš komentar