Zemljotres na Sumatri, stradala najmanje jedna osoba

Svet 01. okt 202212:00 0 komentara
ARIANDI / AFP

Zemljotres magnitude 5,9 pogodio je rano jutros indonežansko ostrvo Sumatru, objavio je američki geološki institut (USGS), stradala je najmanje jedna osoba a više desetina je povređeno.

Zemljotres je registorvan na relativno maloj dubini od 13 kilometara nešto pre 2.30 jutros po lokalnom vremenu (19.30 GMT), na oko 40 kilometara od grada Sibolge u provinciji Severna Sumatra, saopštio je američki institut.

Jedan pedesetogodišnjak je umro od srčanog udara izazvanog potresom a najmanje 25 ljudi je povređeno, rekla je za Frans pres zvaničnica regionalne agencije za upravljanje katastrofama.

Vlasti procenjuju štetu ali su pogođeni stubovi za struju i komunikacioni uredjaji što je poremetilo mreže, naveli su zvaničnici.

Indonežanska meteorološka i geofizička agencija registrovala je pedesetak potresa. Zvaničnik agencije preporučio je stanovnicima da budu obazrivi i nadju sklonište na nekom bezbednom mestu jer su mogući novi potresi.

Osobama čije zgrade su oštećene preporučeno je da ne borave u njima zbog mogućih naknadnih potresa u kojima bi mogle dodatno da budu oštećene.

Naknadni potresi takođe mogu dovesti do klizišta.

Indonezija se nalazi na takozvanom vatrenom pojasu u Pacifiku, zbog čega je često pogodjena zemljotresima.