Zvaničnici SAD i NATO: Belorusija bi uskoro mogla da se pridruži Rusiji u ratu

Svet 22. mar 202216:00 9 komentara
SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP

SAD i NATO veruju da bi Belorusija uskoro mogla da se pridruži Rusiji u ratu protiv Ukrajine, kažu američki i NATO zvaničnici za CNN, i da ta zemlja već preduzima korake da to učini.

Sve je veća verovatnoća da će Belorusija ući u sukob, rekao je vojni zvaničnik NATO-a.

„Putinu je potrebna podrška. Bilo šta bi pomoglo“, objasnio je zvaničnik.

Izvor iz beloruske opozicije rekao je da su beloruske borbene jedinice spremne da uđu u Ukrajinu u narednih nekoliko dana, sa hiljadama snaga koje su spremne za raspoređivanje. Prema mišljenju ovog izvora, ovo će imati manji vojni uticaj nego geopolitički, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.

Povezane vesti:

Visoki obaveštajni zvaničnik NATO je rekao da Alijansa ocenjuje da beloruska vlada „priprema okruženje da opravda belorusku ofanzivu na Ukrajinu“.

Belorusi su prošlog meseca glasali da se zemlji dozvoli da trajno ugosti i ruske snage i nuklearno oružje, iako su američki zvaničnici naglasili za CNN da još nisu videli nikakve dokaze da Rusija pokreće nuklearno oružje ili se sprema za to.

Oni su naglasili da do danas nema naznaka da Belorusija trenutno učestvuje u borbama u Ukrajini, a visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da Pentagon nije video „nikakve naznake da se Belorusi spremaju da pređu… u Ukrajinu ili da su sklopili bilo kakve dogovore da to urade“.

Vojni zvaničnik NATO rekao je da konačna odluka o umešanosti Belorusije u rat tek treba da se donese u Moskvi, a za sada nema naznaka da beloruske snage učestvuju u borbama u Ukrajini.

„Ne radi se o tome šta Aleksandar Lukašenko želi. Postavlja se pitanje: da li Putin želi još jednu nestabilnu zemlju u regionu?“, objasnio je zvaničnik.

„Umešanost bi destabilizovala Belorusiju“, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik nije želeo da precizira kako bi Belorusija mogla da interveniše u ratu, ali je rekao da ima smisla da Rusija pokuša da odseče vojnu pomoć NATO koja dolazi u Ukrajinu sa njene zapadne granice.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.