Dejan Kukrić

TV lica 25. dec 202211:22 > 26. dec 2022 11:32
Dejan Kukrić
N1

Urednik/Producent

Televizijski urednik, reditelj i producent, s više od 25 godina profesionalnog iskustva u medijskoj industriji, televiziji, radiju i odnosima s javnošću.

Od 2004. do 2019. odgovorni urednik Zabavnog i muzičkog programa javnog servisa Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i jedno od njenih zaštitnih lica. Kao član prvog uredničkog tima, učestvuje u pokretanju redovnog programa BHT 1, televizijskog kanala javnog servisa BiH.

Prva televizijska iskustva stiče 1993. još kao osnovac radeći u dečijoj emisiji „Impuls“ Trećeg kanala RTS-a.

Devet godina, od 1995 – 2004, radi u javnom servisu Radio-televiziji Repubike Srpske (RTRS) kao muzički saradnik, radijski i TV novinar i voditelj.

Dugogodišnji komentator, glavni urednik i šef delegacije BiH na Takmičenju za Pesmu Evrovizije, a 2011. godine izabran za člana Referentne grupe Evropske radiodifizne unije (EBU), ekspertskog tela koje koordiniše i rukovodi organizacijom i produkcijom Eurovision Song Contest.

Više od 10 godina tv voditelj Red Carpet ceremonije Sarajevo Film Festivala i u programu uživo ugošćuje najveće filmske zvezde regiona i sveta (Robert De Niro, Angelina Jolie, Brad Pitt, Charlotte Rampling, Oliver Stone, John Cleese, Morgan Freeman, Paweł Pawlikowski…).

Od 2007. do 2019. autor, urednik i voditelj jedne od najpoznatijih talk show emisija u BiH „Konačno petak sa Majom i Dejanom“.

Na BHRT uređivao i vodio zabavne TV formate, infotainment i magazinske programe, vanjske i regionalne koprodukcije, prenose uživo i specijalne projekte.

Za televiziju je režirao koncertne spektakle najvećih regionalnih muzičkih zvezda (Zdravko Čolić, Amira Medunjanin, Dino Merlin, Parni valjak, Željko Joksimović, Marija Šerifović), renomiranih orkestara i solista (Milanska skala, Sarajevska i Zagrebačka filharmonija, Denyce Graves Montgomery).

Izvršni producent koncerta Bečke Filharmonije u Sarajevu 2014. međunaorodne televizijske koprodukcije BHRT-a, ZDF-a i France Télévisions.

Bio je 2014. i 2017. član žirija i predsednik žirija najznačajnije evropske TV nagrade Rose D’Or za kategorije Entertainment i Sitcom, a 2019. član žirija International Emmy Awards.

Diplomirao televizijsku režiju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Izabran je 2016. u zvanje docenta i predavao kolegijume TV produkcija i Video i zvuk na Američkom univerzitetu u BiH.

Okušao se i u PR-u, radeći za Represent Comnunications Beograd.

Od jula 2021. urednik i producent na Televiziji N1 Beograd. Uređuje i vodi dnevni informativni program Dan uživo.

Govori i piše engleski jezik.