Ko je najveći dobitnik, a ko najveći gubitnik: APR objavio listu „Sto naj“ preduzeća

Ekonomija 20. okt 202316:12 5 komentara
Shutterstock

Naftna industrija Srbije NIS je najprofitabilnije privredno društvo u 2022. godini, sa četiri puta većim profitom u odnosu na godinu pre. Najveći gubitaš je - Elektroprivreda Srbije koja je na kraju 2022. godine upisala gubitak veći čak 5,6 puta u odnosu na 2021, objavljeno je u analizi Agencije za privredne registre "STO NAJ" privrednih društava.

Naftna industrija Srbije NIS je najprofitabilnije privredno društvo u 2022. godini, sa realizovanih 7,5 odsto ukupnog neto dobitka i 2,9 odsto poslovnih prihoda privrede, saopštila je Agencija za privredne registre.

„Neto dobitak NIS je, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan više nego četiri puta i iznosi 93,5 milijardi dinara, kao posledica obavljanja osnovne delatnosti eksploatacije sirove nafte i generisanja poslovnog dobitka, takođe, učetvorostručenog na iznos od 111,77 milijardi dinara“, naveo je APR.

Ovakvom rezultatu, kako se ocenjuje, doprineo je porast tražnje usled neizvesnosti oko snabdevanja energentima, praćen ekspanzijom cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, što je uticalo da ostvari i najveće poslovne prihode u visini od 499 milijardi dinara, veće za 77,6 odsto na godišnjem nivou.

„NIS je visokopozicioniran i prema iskorišćenosti finansijskih kapaciteta, budući da je raspolagao sa 522,97 milijardi dinara poslovne imovine i 359,9 milijardi dinara kapitala, povećanim gotovo za četvrtinu odnosno trećinu u odnosu na prethodnu godinu. Broj radnika je smanjen za 159, pa je zaposleno ukupno njih 4.949“, ističe APR.

Najveće privredno društvo i najveći gubitaš

Kao i prethodnih godina, najveće privredno društvo u Republici Srbiji je Elektroprivreda Srbije.

EPS je drugi prema realizovanim poslovnim prihodima, angažovao je najviše finansijskih kapaciteta, ali je istovremeno iskazao i najveći neto gubitak i kumulirani gubitak., navodi se u analizi APR.

„Obavljanjem primarne delatnosti generisani su poslovni prihodi veći za 12,1 odsto na godišnjem nivou, u iznosu od 358 milijardi dinara koji ujedno čine 2,1 dosto prihoda celokupne privrede“, ističe APR.

S obzirom na to da je porast cene energenata uslovio brži rast poslovnih rashoda (27%) ovo javno preduzeće je, kako se navodi – uvećalo gubitak iz poslovne aktivnosti 5,6 puta, do iznosa od 61,5 milijardi dinara.

„Istovremeno, gubici u podbilansu finansiranja i u delu ostalih aktivnosti (275 miliona dinara i 13 ,milijardi dinara) dodatno su uticali da iskaže najveći neto gubitak ‒ u visini od 72,6 milijardi dinara, što je 4,9 puta više u poređenju sa prethodnom godinom i predstavlja 19,4 odsto ukupnog neto gubitka privrede. Ovakav rezultat tekuće godine, kao i ustupanje imovine bez naknade društvu Elektrodistribucija Srbije (3,69 milijardi dinara) doprineli su da iskaže za trećinu uvećan ukupan gubitak, od 300,99 milijardi dinara“, ističe APR.

Posledično, kapital EPS je smanjen za 12,8 odsto i vredeo je 524 milijarde dinara, što čini 5,4 odsto kapitala privrede, dok je poslovna imovina angažovana u iznosu od 987,5 milijardi dinara i blago je povećana (2,6%), te predstavlja 4,6% poslovne imovine celokupne privrede.

„EPS je ujedno zapošljavao i najveći broj radnika odnosno njih 20.008, što je 3.499 manje nego u 2021. godini“, ukazao je APR.

Javna preduzeća

Na listama STO NAJ… privrednih društava u 2022. godini nalazi se 20 javnih preduzeća, koja su zapošljavala ukupno 62.227 radnika.

„Pozitivan neto rezultat zabeležilo je 10 javnih preduzeća, od kojih su tri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, dok je preostalih 10 poslovalo sa neto gubitkom, a njih sedam je na listi sto najvećih gubitaša“, objavio je APR.

U grupi sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima nalazi se pet javnih preduzeća, a među društvima koja su angažovala najviše finansijskih kapaciteta, 12 javnih preduzeća se istaklo prema vrednosti poslovne imovine, a njih 14 prema vrednosti kapitala.

Istovremeno, među društvima sa najvećim ukupnim gubitkom je osam javnih preduzeća.

Najvišu vrednost neto dobitka, uz Srbijagas (20 mesto), realizovali su JP Pošta Srbije i JKP Beogradske elektrane (39. i 69. mesto).

S druge strane, najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog  – tokom 2022. godine javnog preduzeća – EPS, iskazali su JP Putevi Srbije (sedmo mesto), kao i JKP GSP Beograd, JP PEU Resavica i JP Elektrokosmet Priština (deveto, 25. i 37. mesto redom).

Liste STO NAJ… privrednih društava u 2022. godini sačinjene su na osnovu analize i rangiranja podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu za 108.856 preduzeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare