Blinken upozorio Kinu: Prekinite podršku ruskoj vojsci ili će biti posledica

Svet 21. apr 202418:06 123 komentara
Johanna Geron, Pool Photo via AP/Tanjug

Američki državni sekretar Entoni Blinken ove nedelje otputovaće u Peking da upozori Kinu da prekine sa tehničkom podrškom ruskoj vojsci, ili će u suprotnom biti posledica.

Blinkenova trodnevna poseta, koja počinje u sredu, usledila je nakon što je Donji dom američkog Kongresa u subotu odobrio paket vojne pomoći Ukrajini od 60,8 milijardu dolara i zbog mišljenja zapadnih zemalja da se kineska pomoć Moskvi za proizvodnju vojnog hardvera povećava, prenosi Politiko.

„Ako smatramo da je to neophodno, spremni smo da preduzmemo korake protiv kompanija koje ozbiljno narušavaju bezbednost u Ukrajini i Evropi. Pokazali smo spremnost da to učinimo sa kompanijama iz brojnih zemalja, a ne samo iz Kine“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta novinarima uoči Blinkenove posete.

Već dugo kruže izveštaji da Kina Rusiji šalje tehnologiju dvostruke namene, koja ima i civilnu i vojnu primenu.

Zvaničnik je istakao da podrška Kine znači da je Moskva „u velikoj meri obnovila svoju odbrambenu industrijsku bazu, koja ima uticaj ne samo na rat u Ukrajini, već predstavlja sve veću pretnju za širu evropsku bezbednost“.

Američke službe su ovog meseca saopštile da Kina isporučuje Rusiji delove i mikročipove koji se koriste za proizvodnju dronova, krstarećih projektila i oklopnih vozila.

Govoreći nakon prošlonedeljnog sastanka G7, Blinken je rekao da je Kina „primarni snabdevač“ Rusije kada je u pitanju industrijska podrška za oružje.

„Vidimo da Kina šalje mašine, poluprovodnike i druge predmete dvostruke namene, koji su pomogli Rusiji da obnovi odbrambenu industrijsku bazu“, kazao je Blinken.

Blinkenovo putovanje traje do petka, a pored Pekinga, posetiće i Šangaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare