Stigao je prvi holivudski gej romkom i filmski kritičari ga obožavaju

Showbiz 03. okt 202223:22 7 komentara
Bros
Tanjug/Universal Pictures via AP

Romantične komedije neizostavni su deo letnjeg bioskopskog repoertoara, ali je jedna na samom koncu sezone privukla veliku pažnju, budući da se radi o, kako bar tvrde, prvom mejnstrim gej romkomu u Holivudu.

I zaista, Holivud nam je u prethodnim decenijama podario nekoliko izvrsnih „oskarovskih“ LGBT drama (Mesečina, Zovi me svojim imenom, Planina Broukbek, Kerol, Milk…), ali je polje romantičnih komedija nekako ostalo rezervisano za dobro oprobanu „momak upoznaje devojku“ formulu.

I takva „podela teritorija“ važila je sve do 30. septembra, kada je u američke bioskope stigao film „Bros“ (Braća) Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…) u kojem „momak upoznaje momka“.

Bobi (Bili Ajhner) je neurotični voditelj podkasta koji je zadovoljan time što nema ozbiljnu vezu, ali sve se menja kada upozna jednako nezainteresovanog advokata i sportskog tipa Erona (Luk Mekfarlan).

No, to što „momak upoznaje momka“ i što su svi glumci u filmu otvoreno gej, nije jedino što izdvaja ovu romantičnu komediju. Kritičari, naime, tvrde da je reč o izuzetno duhovitom filmu, britkog humora koji istovremeno donosi uverljivu ljubavnu priču.

Stoga ni ne čudi da je na sajtu Rotten Tomatoes označen kao „svež“ sa izuzetno visokim skorom od čak 91 odsto pozitivnih filmskih kritika u kojima se velikodušno poredi sa klasicima žanra kao što su „Kad je Hari sreo Sali“ ili „Noting Hil“.

Izgleda da publika, međutim, ne deli mišljenje kritičara. „Braća“ su prvog vikenda zaradila tek 4,8 miliona dolara na bioskopskim blagajnama u SAD, što je 40 odsto manje od projektovanog prihoda, dok na IMBD-u ima relativno mlaku ocenu 6,8.

Prva zvezda filma, komičar Bili Ajhner, ima objašnjenje. „Takav je nažalost svet u kome živimo. Čak i sa sjajnim recenzijama, odličnim rezultatima na Rotten Tomatoesu, CinemaScoreu, itd, strejt ljudi, posebno u određenim delovima zemlje, jednostavno se nisu pojavili na (projekcijama) ‘Braće’. I to je razočaravajuće, ali je tako kako je“, naveo je Ajhner na Tviteru.

Dodao je i da se ušunjao na jednu projekciju u Los Anđelesu i da se publika sve vreme smejala, aplaudirala na kraju, dok su neki brisali suze s lica dok su izlazili iz sale. Ajhner je pozvao i sve koji nisu „homofobični čudaci“ da pogledaju „Braću“ u bioskopima.

I ako je homofobija razlog za slabiji rezultat „Braće“ u američkim bioskopima, onda ni ne čudi što distribucija filma u Srbiji nije ni najavljena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare