Bojan Pajtić: Imamo obavezu da kažemo da je Vučić prekršio Ustav

Foto: N1

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić nema dilemu da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio Ustav prihvatajući evropski predlog za Kosovo.

On smatra da sporazum o Kosovu obavezuje Srbiju, bez obzira da li je pismeno ili usmeno zaključen i u tom smislu može da se postavi pitanje političke i pravne odgovornosti Aleksandra Vučića.

Imamo profesionalnu obavezu da kažemo da je prekršio Ustav. To bi mogao da pokrene javni tužilac ali u ovakvoj Srbiji to nije moguće“, rekao je on gostujući u emisiji „Utisak nedelje“.

Pajtić je istakao da sporazim ima elemente i pravnog, a ne samo političkog dokumenta, jer se eksplicitno priznaje međunarodni pravni subjektivitet Kosova.

I sam predsednik je potvrdio da je došlo do zaključenja sporazuma i da će se sada pregovarati samo o implementaciji, tako da Bečka konvencija nije argument na koji se mogu pozivati da on nije potpisan jer ipak ima obavezujuću pravnu snagu.

Na Kosovu ni S od Srbije

Pajtić dodaje da se može govoriti samo u kojim vremenskim rokovima će se sporazum implementirati, a postojanje mape puta znači da je to i pravni, a ne samo politički sporazum. Pajtić napominje da je ovim sporazumom Vučić priznao međunarodni subjektivitet Kosova, odnosno, usaglasio se sa faktičkim stanjem koje već postoji jer na Kosovu nema ni s od Srbije.

Navodi i da je razočaran činjenicom da nije traženo nešto više od onoga što je ugovoreno u Briselskom sporazumu. Smatra da je rešenje kosovskog pitanja, pitanje odnosa prema ostatku Srbije jer je ona danas pravno nedovršena država, „ne znamo dokle doseže teritorija, vlast nemamo na 15 odsto teritorije, 1,5 milion Albanaca su prema Ustavu građani Srbije ali da li je to i formalno tako“.

Pajtić smatra da ne treba da ostavimo budućim generacijama nezaokruženu državu. Nismo, kako kaže, „korektni ni prema tim ljudima na Kosovu, ni budućim generacijama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare